PDA

View Full Version : Otazka na p. ministra

Jan Cisecky
27-04-2005, 19:58
Žiadosť o informáciu

Nedávno som sa dozvedel od poľovníkov z Rakovej okr. Čadca, z ktorej pochádzam, že už dlhšie nepoľujú kvôli vlastníkom zo Svrčinovca (chotár obce Raková je začlenený do poľovného revíru Polom). Situácia ma zaujíma z dôvodu, že v minulosti som sa uchádzal o členstvo v poľovníckom združení so sídlom v Čadci, kde mi povedali, že musím zložiť ,,nekresťanskú“ sumu 75 tis. Sk, čím ma výslovne odradili. Neviem doposiaľ či je to v súlade so Stanovami Slovenského poľovníckeho zväzu alebo si to niekto určil, aby nás odradil. Pri podrobnejšom zisťovaní som sa dozvedel, že právo poľovníctva patrí vlastníkom a ja ním naozaj som. Dnes už viacerí vlastníci uvažujeme nad možnosťou vytvoriť rakovský poľovný revír, kde by poľovali vlastníci. Pri overovaní si záujmu u vlastníkov pozemkov, ktorých je u nás naozaj veľa, sú naše snahy vítané. Pán minister žiadam Vás o naliehavú informáciu v akom stave je poľovačka v revíri Polom, pretože každý vykladá situáciu po svojom, vrátane úradu a zároveň Vás žiadam o radu ako by sme vytvorili nový revír.

Ján Čišecký

Zsolt Simon
06-05-2005, 07:46
Vážený pán Čišecký,

jediným a hlavným dôvodom pozastavenia výkonu práva poľovníctva pre Poľovnícke združenie Polom v poľovnom revíri Polom je skutočnosť, že bývalý Okresný úrad - OPPaLH v Čadci pri schvaľovaní zmlúv pre Poľovnícke združenie Polom nepostupoval podľa § 2 ods. 2 zákona č.23/1962 Zb. o poľovníctve, podľa ktorého „právo poľovníctva patrí vlastníkovi pozemku“. V súčasnosti orgány štátnej správy riešia postup ako možno čo najjednoduchšie dokladovať vlastníctvo v zložitých a špecifických podmienkach Kysúc.
Vlastník, resp. vlastníci požiadajú o uznanie poľovného revíru podľa § 6 zákona č.23/1962 Zb. Toto ustanovenie podmieňuje prijatie takejto žiadosti vydokladovaním minimálne 500 ha súvislých poľovných pozemkov. Náležitosti k žiadosti sú uvedené v § 18 ods. 1 vyhlášky č. 59/1967 Zb., ktorou sa vydávajú vykonávacie predpisy k zákonu o poľovníctve, v znení neskorších predpisov. Žiadosť sa podáva na príslušnom obvodnom lesnom úrade, vo Vašom prípade v Čadci. Tento orgán je Vám povinný poskytnúť všetky informácie a pomoc.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR