![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Oct 2014
|
Dobrý deň!
Reagujem na odpoveď, ktorá bola daná užívateľovi Absb na jeho otázku zo dňa 18. 03. 2015. Mám rovnaké potiaže s uzatvorením podnájomnej zmluvy, resp. so získaním mojej pôdy do užívania od miestneho družstva, a to najmä preto, lebo nemám pozemky v bezpodielovom spoluvlastníctve. Keďže nie som na predmetných parcelách väčšinovým spoluvlastníkom a podielnikov je mnoho, získanie súhlasu v zmysle ust. § 139/2 o. z. je pre mňa nereálne. Mám otázku či je skutočne v kompetencii miestneho roľníckeho družstva skúmať dohodu podielnikov o zámere spoločne využívať pozemok? Mám to chápať tak, že v prípade neúspešného pokusu o uzatvorenie podnájomnej zmluvy, moje podnie Okresnému úradu bez doloženia uvedenej dohody bude vyhodnotené ako neopodstatnené? Je to potom tak, že vysokopodielové parcely sú pre vlastníka fakticky nepoužiteľné a svojho, i keď v celkovej výmere značného podielu sa nijako nedomôže? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Nie je jasné, čo máte na mysli tým, že družstvo skúma dohodu podielnikov o zámere využívať pozemok, ani to, o aké podanie na Okresný úrad má ísť. Spoluvlastníci pozemku, ktorý je prenajatý družstvu, majú právo nájomnú zmluvu vypovedať, resp. požiadať nájomcu o vrátenie pozemku podľa z. 504/2003 Z. z. Spoluvlastníci o tom rozhodujú nadpolovičnou väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Nájomca nie je oprávnený skúmať dôvody tohto rozhodnutia spoluvlastníkov.
Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 30-03-2015 o 12:05. |
|
|
|