AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 10-03-2015, 09:02   #1
marek21
člen

Registrovaný od: Jan 2014
Počiatočné green. 1

Dobrý deň

V minulom príspevku som Vám dal takúto otázku:

Chcel by som sa opýtať, či splňam podmienku greeningu ak mám 101 ha ornej pôdy na ktorej pestujem:
- 20 ha tráv na ornej pôde
- 27 ha ďatelíno-trávnej miešanky
- 54 ha lucerno-trávnej miešanky.

Alebo je potrebné pestovať aj nejaku inú plodinu? Ak áno, na akej min. výmere?

Vaša odpoveď znela:

V prípade, že výmera ornej pôdy žiadateľa presahuje 30 hektárov, je povinný pestovať na nej minimálne tri rôzne plodiny, pričom hlavná plodina nesmie pokrývať viac ako 75 % výmery ornej pôdy, a dve hlavné plodiny spolu nesmú pokrývať viac ako 95 % výmery ornej pôdy. Pokiaľ však viac ako 75 % ornej pôdy žiadateľa pokrývajú trávy alebo iné rastlinné krmivá, resp. pôda ležiaca úhorom, povinnosť dodržiavať postup diverzifikácia plodín sa na žiadateľa nevzťahuje za predpokladu, že orná pôda, ktorá sa takto nevyužíva, nepresahuje 30 hektárov. Táto výnimka vyplýva priamo z európskej legislatívy, konkrétne z čl. 44 ods. 3 písm. a) nariadenia (EÚ) č. 1307/2013 v platnom znení. Na základe údajov, ktoré uvádzate, je teda možné konštatovať, že sa na Vás vzťahuje uvedená výnimka, keďže na celej výmere ornej pôdy pestujete trávy alebo iné rastlinné krmivá. Ďatelino-trávna miešanka ako aj lucerno-trávna miešanka sa na účely diverzifikácie plodín považujú za trávu alebo iné rastlinné krmivo.

Pre úplnosť uvádzame, že na získanie platby na ekologické postupy prospešné pre klímu a životné prostredie v plnej výške ste okrem postupu „diverzifikácia plodín“ povinný plniť i postup „existencia oblasti ekologického záujmu“ podľa § 11 nariadenia vlády SR č. 342/2014 a v prípade, že obhospodarujete aj plochy trvalých trávnych porastov, postup „zachovávanie existujúceho trvalého trávneho porastu“ podľa § 10 nariadenia vlády SR č. 342/2014.

Táto odpoveď sa poskytuje výlučne na základe Vami uvedených údajov a nezakladá právny nárok na poskytnutie priamych platieb.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

1. otázka:
Takže, ak som to správne pochopil, pri takomto obrábaní OP nemám nárok na greeningovú platbu? Ano alebo nie? A na aké platby mám pri tomto spôsobe obrábania OP nárok? Hospodárim v znevyhodnených oblastiach, takže mám nárok len na platbu SAPS a ACN?

Ak pri takomto spôsobe obrábania OP ako som opísal vyššie nemám nárok na greeningovú platbu, moja druha otázka znie:

Mál by som nárok na greeningovú platbu ak by som znížíl výmeru lucerno-trávnej miešanky o 15 ha a zasial tam 7 ha jačmeňa jarného a 8 ha pšenice jarnej, takže by som na 101 ha pestoval:
- 20 ha tráv na ornej pôde
- 27 ha ďatelíno-trávnej miešanky
- 39 ha lucerno-trávnej miešanky
- 8 ha pšenica jarná
- 7 ha jačmeň jarný

Poprosil by som Vás o stručnú odpoveď na konkrétne aké platby mám nárok v prvom prípade a v druhom prípade (myslím platby greening, SAPS a ACN).

Ďakujem

S pozdravom
Marek
marek21 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 11-03-2015, 08:08   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: green. 1

Dobrý deň,

Pokiaľ ide o oprávnenosť na platbu na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie (greening), ste povinný plniť tri postupy uvedené v § 8 ods. 2 nariadenia vlády SR č. 342/2014. Pri spôsobe obhospodarovania ornej pôdy, ktorý uvádzate (t.j. pestovanie tráv alebo rastlinných krmív na celej výmere ornej pôdy) spĺňate v prípade postupu „diverzifikácia plodín“ výnimku uvedenú v čl. 44 ods. 3 písm. a) nariadenia (EÚ) č. 1307/2013 v platnom znení, t.j. nie ste povinný plniť tento postup. Znamená to, že sa považuje, že ste postup splnili, a nie ste teda povinný zaradiť do osevného postupu ďalšie plodiny.

Na získanie platby na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie v plnej výške ste však okrem tohto postupu povinný plniť aj postup „existencia oblasti ekologického záujmu“ podľa § 11 nariadenia vlády SR č. 342/2014 a v prípade, že obhospodarujete aj plochy trvalých trávnych porastov, postup „zachovávanie existujúceho trvalého trávneho porastu“ podľa § 10 nariadenia vlády SR č. 342/2014.

V oboch prípadoch môžete v rámci priamych platieb získať platbu SAPS a platbu na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie, po splnení všeobecných požiadaviek na získanie priamych platieb, ako aj konkrétnych podmienok oprávnenosti na jednotlivé platby.

Táto odpoveď sa poskytuje výlučne na základe Vami uvedených údajov a nezakladá právny nárok na poskytnutie priamych platieb.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 13-03-2015 o 08:03.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania