![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jun 2014
|
Dobry den,
na jednej strane sa tesim, ze reagujete na prispievatelov, na strane druhej ste mi v zasade absolutne neodpovedali na moju otazku. Napisali ste mi nieco o dotaciach, ale o tie ja nemam zaujem. Pytal som sa, ako mozem dokoncit proces, ktory som zapocal a to vykup zvysnych pozemkov. Z toho co ste mi preposlali ma predsa len zaujal link na SHR. Takze sa spytam este takto: 1. Kedze uz vlastnim nejake pozemky (zapisane na LV), mozem prist na obec, tam si podam ziadost na SHR, ktore do 30 dni dostanem (hoci trvaly pobyt mam niekde uplne inde, v obci vlastnim len ornu podu), je to tak? 2. Hoci som este nezacal hospodarit, ale ak sa stanem SHR (podla bodu 1), a mam menej ako 40 rokov, som teda mlady farmar a nevztahuju sa na mna ustanovenia 3-10, je to tak? 3. Ak plati bod 1 + 2, je potrebne pouzit register na predaj pody + vyvesit oznam o predaji pody v obci, kde sa bude hospodarit + vo vedlajsej susediacej obci, je to tak? Pekne Vas poprosim o napisanie Ano/Nie odpovedi k jednotlivym bodom a v pripade, ze odpoved je Nie, tak mi napiste zdvovodnenie, preco. Tiez prosim navrhnite alternativny postup, ako sa mozem stat mladym farmarom a ako teda mozem vykupit zvysne pozemky, a pokracovat v tomto projekte. Este raz velmi pekne dakujem za odpovede a prajem pekny zvysok dna. S pozdravom, mlady farmar |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Pri zápise samostatne hospodáriacich roľníkov do evidencie je potrebné uplatniť príslušné ustanovenia zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (keďže zákon č. 219/1991 Zb., kt. sa mení a dopĺňa zákon č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov neupravuje kritériá miestnej príslušnosti obcí pri takomto zápise). Podľa § 7 ods. 1 uvedeného zákona v konaní, v ktorom ide o činnosť účastníka, spravuje sa miestna príslušnosť miestom tejto činnosti. Ak sa konanie týka nehnuteľnosti, miestom, kde je nehnuteľnosť. Odpoveď na Vašu otázku je teda áno. K otázke č. 2 : V prípade, že sa stanete mladým farmárom, platí pre Vás výnimka z hľadiska preukazovania najmenej trojročnej doby podnikania v oblasti poľnohospodárstva. Túto podmienku preukazovať mladý farmár nemusí. To znamená, že vlastník na Vás v takom prípade môže previezť pozemok bez použitia postupu podľa odsekov 3 – 10. Odpoveď je teda áno, nevzťahujú sa, v prípade, že pôdu chcete nadobudnúť. K otázke č. 3 : Vlastníci môžu previezť poľnohospodársku pôdu bez zverejnenia v registri v prípade prevodu osobe blízkej, alebo príbuznej, podielnikovi na spoločnom pozemku a podnikateľovi, ktorý 3 roky podniká v poľnohospodárstve v obci, v ktorej katastri je pozemok evidovaný. V ostatných prípadoch je zverejnenie ponuky v registri povinné. Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ neprevádzate pôdu niektorej z vyššie taxatívne vymenovaných osôb, musíte postupovať s využitím registra. Odpoveď je teda áno. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 11-06-2014 o 12:43. |
|
|
|