AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 05-03-2013, 20:58   #1
Ján Drábik
člen

Registrovaný od: Mar 2013
Počiatočné Dvaja nájomcovia v jednom katastrálnom územi

Prosím Vás kto vie poradiť som SHR.
Môj problém je následovný, mam uzatvorené nájomné zmluvy s vlastníkmi poľnohospodárskej pôdy, platné od 1.1.2013. Doterajší užívateľ, ktorý uvedenú poľnohospodársku pôdu užíval bez nájomných zmlúv mi odmieta uvolniť tuto pôdu. V našom katastri prebieha ROEP preto nieje zverejnená mapa katastra, z uvedeného dôvodu som doterajšiemu užívateľovi navrhol dohodu. Dohodou som mal záujem rozdeliť pôdu podľa LPIS -blokov t.j. podľa výmery na akú mam nájomne zmluvy ja a na ktorú ma nájomne zmluvy doterajší užívateľ, doterajší užívateľ odmieta jednať o takej to dohode. Nájomné zmluvy som uzatvoril podľa Zákona č. 504/2003 §12 odst.5 citujem: Ak užívateľ, ktorý pozemok užíva bez nájomnej zmluvy, preukáže, že vlastníkovi jej uzatvorenie navrhol a ten uzatvorenie neodmietol alebo nevyzval užívateľa na jeho vrátenie a prevzatie, predpokladá sa, že medzi nimi vznikol nájomný vzťah podľa tohto zákona: to neplatí, ak vlastník uzatvoril nájomnú zmluvu s inou osobou, ako je užívateľ pozemku, koniec citátu. Bol by som rád ak niekto vie poradiť kto je kompetentný rozhodovať v takých to prípadoch, či je to Pozemkový úrad alebo niekto iný.
Pán minister, som mladý poľnohospodár doteraz hospodárim na výmere 70ha,doterajší užívateľ obhospodaruje po celom Slovensku podľa mojich vedomosti na výmere cca 10000ha v uvedenom probléme sa jedná o 75ha. podľa môjho uváženia takej to veľkej farme taka to výmera neuškodí a pre moju farmu by to veľmi pomohlo chovať väčší počet HD a neposlednom rade aj zamestnať aspoň troch ošetrovateľov.
Ďakujem za radu .
Ján Drábik je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 06-03-2013, 07:15   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Dvaja nájomcovia v jednom katastrálnom územi

Podľa skutočností, ktoré vo svojom podaní uvádzate, uzavreli ste nájom s vlastníkmi na pozemky, ktoré boli doteraz užívané iným poľnohospodárskym subjektom bez nájomnej zmluvy a ten ich odmieta uvoľniť.
Vo Vašom prípade sa malo postupovať podľa § 12 ods. 4 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov..., t.j. vlastník pozemku mal doručiť výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. Doterajší užívateľ po doručení výzvy by mal pozemok uvoľniť do 30 dní po zbere úrody. Ustanovenie §12 ods.5 upravuje vznik práva užívať pozemok, ak vlastník ponúknutú nájomnú zmluvu neodmietol, ale ju ani nepodpísal, okrem prípadu, ak vlastník uzavrel nájom s inou osobou. Uzavrieť s Vami vlastník nájomnú zmluvu mohol ale prakticky do užívania môžete vstúpiť po splnení podmienky podľa §12 ods.4. Vlastník musí najprv postupovať podľa §12 ods.4 aby užívanie ukončil až potom môže vzniknúť právo nájomného vzťahu inej osobe.

JUDr. Jaroslav PUŠKÁČ
generálny riaditeľ Sekcie legislatívy

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 13-03-2013 o 13:08.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania