AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 23-06-2007, 18:09   #1
dodger
člen

Registrovaný od: Jun 2007
Počiatočné Nove zakony?!?Nove???Zakony???

http://www.bleskovky.sk/cl/10/161919...ovat-po-lesoch

Predpokladam, ze kezdy ma svoju pravdu a tu si bude hajit ako pismo svete. Nebudem preto na nikoho apelovat.
Rad by som len na zamyslenie podotkol, ci skutocne smerujeme k situaacii, ked nebudem moct prejst cez les, pretoze "je to zakazane" a "majitel" si to nezela!!! Ja som v lese vyrastol, milujem ho, cenim si ho, staram sa a je mi jedno ci je moj, alebo tvoj. "Majitel" vidi produkciu drevnej hmoty, moznost polovacky. Ja vidim v lese priatela a zdroj energie. Neviem zit bez toho ze citim roztapajucu sa miazgu.
Mam si teda kupit "svoj" les, alebo budeme vsetci malovat znacky, vybavovat papiere, behat po uradoch, aby sme k tej nasej studnicke mohli ist aj na biku??? Co je to za stupidnost??? Les nemoze mat majitela, les je zivy, o les sa moze niekto starat, ale co to znamena, ze ho "vlastni"??? Ze do neho nikoho nepusti???
Alebo ze vyznaci koridory. Ked uvidim peknu hubku, nebudem ju moct ist zobrat a deti po luke nebudu moct pobehat.
Preco prosim??? Koho zaujmy sa tymto sleduju??? To je skutocne v niekom tolko zloby???
Alebo som jediny blazon. Ak je to tak, budem sa musiet pobalit a hajde na Sibir.
Jozef Kostolnik
dodger je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 06-09-2007, 08:00   #2
Miroslav Jureňa
minister pôdohospodárstva

Registrovaný od: Jul 2006
Počiatočné Re: Nove zakony?!?Nove???Zakony???

Vážený pán Kostolník,

každý má právo vstupovať na lesné pozemky a zbierať lesné plody. Zároveň ten, kto vstupuje na lesné pozemky, je povinný chrániť a nenarušovať lesné prostredie, rešpektovať práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa a pokyny člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného hospodárstva. Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže na žiadosť vlastníka, správcu alebo obhospodarovateľa lesa alebo z vlastného podnetu zakázať alebo obmedziť využívanie lesov verejnosťou na dobu nevyhnutne potrebnú, ak to vyžaduje ochrana práv a oprávnených záujmov vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa, ochrana lesa alebo iný verejný záujem.
§ 31 ods. 1 písm. d) novely zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch zakazuje okrem iného jazdiť na bicykli mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Slovenská technická norma (STN) č. 73 6108 – Lesná dopravná sieť, definuje lesnú cestu ako pozemnú komunikáciu, ktorá je súčasťou lesnej dopravnej siete; určená je na dopravu dreva, osôb, materiálu, prejazd špeciálnych vozidiel (požiarna, zdravotná služba), ale môže slúžiť aj na iné ciele; má vybudované zemné teleso a aspoň jednoduché odvodnenie. To znamená, že súčasťou lesnej dopravnej siete sú aj nespevnené lesné cesty, ktoré slúžia na sústreďovanie dreva - zvážnice, ktorých teleso tvorí prirodzený podklad (zem, hlina, piesok a pod.). Z uvedeného vyplýva možné jazdenie na bicykloch po všetkých lesných cestách spĺňajúcich kritériá predmetnej STN a vyznačených trasách v zmysle citovaného ustanovenia.
Podľa § 36 novely zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch je povinnosťou každého obhospodarovateľa lesa zabezpečiť odborné hospodárenie v lesoch podľa lesného hospodárskeho plánu alebo výpisu z neho prostredníctvom odborného lesného hospodára. Odborným hospodárením v lesoch sa zaručuje ich trvalo udržateľné obhospodarovanie, zachovanie, zveľaďovanie a ochrana ako zložky životného prostredia a prírodného bohatstva krajiny na plnenie ich nenahraditeľných funkcií. Orgány štátnej správy lesného hospodárstva v rámci štátneho dozoru v lesoch sledujú, zisťujú a kontrolujú dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov na úseku lesného hospodárstva. Z uvedených dôvodov je vylúčené, aby vlastník alebo správca lesných pozemkov zúžil svoj záujem len na produkciu dreva a poľovačky.

S pozdravom

Miroslav Jureňa
minister pôdohospodárstva SR
Miroslav Jureňa je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania