Zákon o požovníctve
Vážený pán minister!
Sledujem so záujmom, a priznám sa aj so znepokojením, Vašu snahu o schválenie návrhu zákona o požovníctve z dielne MP SR. Netvrdím, že tento zákon sa ma netýka a diskutujem k nemu ako nezaujatý pozorovatež, no musím povedať, že to, čo prezentujete pred médiami na zdôvodnenie Vášho návrhu je mierne povedané demagógia. Nepočul som na vlastné uši a preto neverím, že ste povedali, že SPZ je posledný pozostatok NF a treba ho zrušiť. Ak ste to naozaj povedali a si to aj naozaj myslíte, je to Vaša vec. Týmto výrokom sa zapíšete do požovníckych dejín, ktoré sa píšu takmer 100 rokov ako nie vežmi pozítívna postava. Prezentujete snahu, aby zákon rešpektoval tri okruhy - vlastnícke práva, ochranu zveri a súťaž. Váš návrh rešpektuje dva okruhy - vlastnícke práva a súťaž. Právo požovníctva patrí vlastníkovi pozemku. Na Slovensku s rozdrobeným vlastníctvom pozemkov je utópiou dosiahnúť pozitívny vzťah vlastníka pozemku k zveri a k jej obhospodarovaniu. Zver nie je jeho majetkom a prinajlepšom je rád, ak ju na svojich pozemkoch nevidí a neeviduje škody ňou spôsobené. Súťaž asi pozostáva s možnosti dražiť revíry a z možností, ktoré štát nesúťažne dáva svojim organizáciam. Tým, ktoré nesúťažne zastupujú neznámych vlastníkov a tých vlastníkov, ktorí sa nezúčastnia na zhromaždení pri príprave návrhu na schválenie požovného revíru. Ten tretí okruh, ktorým má byť ochrana zveri je v zákone navrhnutý pekne. Ale tvrdím, že najväčším nebezpečenstvom pre požovníctvo sú príliš bohatí a príliš chudobní žudia. Obidve skupiny nemajú zábrany pred porušovaním zákona - jední z rozkoše, druhí z núdze. Vaša snaha o ochranu zveri skončí tak, že bohatí nájomcovia revírov sa budú pri ohníku jeden pre druhým schváliť s desiatkami úlovkov a tí, ktorí budú nosiť drevo na ten oheň, sa potichu chechtať a rozmýšžať nad tým, ako ukradnutú divinu zúžitkovať. Ak toto chceme, tak sa vraciame o sto rokov naspäť.
Síce, teraz som si spomenul. Aj keď k zákonu bolo niekožko sto pripomienok vo Vašom fóre som nečítal ani jednu. Vlastne ani nerátam, že túto tam uverejníte. Ale aspoň som spokojný, že som sa vyrozprával.
|