![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Nov 2014
|
Dobrý deň,
Viaceré poľné cesty vedené v katastri v stave C ako cesta (zastavaná plocha) družstvo rozoralo už pred desiatkami rokov. Vlastníctvo k nim je vedené v registri E, vlastník SPF. Teda vždy to boli obecné cesty. Družstvo mi v októbri ide vrátiť moju pôdu, ale odmieta dať poľnú cestu do pôvodného stavu. Údajne majú na to rozoranie povolenie čo je podľa mňa veľká blbosť. Samozrejme, že to povolenie odmietajú ukázať. Odporúčajú mi obísť dedinu a chodiť na môj pozemok veľkou okľukou z druhej strany. Ako sa mám brániť v tomto prípade, keď si družstvo robí čo chce? Podobný problém malo mesto, keď si na mape naplánovali sieť cyklotrás a pri obhliadke zistili, že po ceste nie je ani stopy a rastie tam kukurica. DRUHÁ OTÁZKA Je to podobný prípad. Parcela odseknutá diaľnicou je súčasťou družstevného lánu. Vedie k nej cesta len na mape E KN, vlastník SPF. V registri C je to orná pôda, veľký lán. Musí mi družstvo umožniť prístup na moju parcelu po pôvodnej ceste z registra E, ktorá je súčasťou lánu a nie je evidovaná na súčasnej mape? Mnohí SHR sa stretávajú pri jednaní s družstvami s aroganciou. Berú nás ako škodnú a nie ako rovnocenného partnera. Výsledkom je často hádzanie polien pod nohy. Vážim si každej fundovanej odpovede, ktorými pomáhate drobným farmárom. Vysvetlite nám, AKO a KDE sa môžeme účinne brániť, napríklad i v tomto konkrétnom prípade. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
V súčasnej dobe nájomný vzťah na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch upravuje zákon č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o nájme“) s účinnosťou od 1.januára 2004. Hospodárenie na pôde iným subjektom ako je vlastník je na základe nájomného vzťahu podľa zákona o nájme a je upravený nájomnou zmluvou, v ktorej sú stanovené podmienky nájmu, doba nájmu, výšku nájomného ako aj skončenie nájmu – výpoveď a výpovedná lehota. Je to dvojstranný právny úkon medzi nájomcom a prenajímateľom, účastníci ktorého by sa mali vzájomne dohodnúť v intenciách zákona a vzájomne plniť podmienky nájmu ustanovené v zmluve o nájme. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nemôže vstupovať do nájomných vzťahov medzi užívateľom a vlastníkom. Podľa zákona o nájme vrátenie a prevzatie pozemkov, ktoré nie sú prístupné alebo ich nemožno racionálne užívať sa riadi ustanoveniami § 12a ods. 1 zákona o nájme, podľa ktorého ak doterajší nájomca užíva pozemky, kde sa zmluvný nájom skončil alebo sa má skončiť a doterajší prenajímateľ vyzval nájomcu na vrátenie a prevzatie pozemkov, ktoré nie sú prístupné alebo ich nemožno racionálne užívať, je doterajší nájomca povinný s vlastníkom (ďalej len "doterajší prenajímateľ") uzatvoriť na základe jeho písomnej žiadosti podnájomnú zmluvu k pozemkom, ktoré má prenajaté podľa tohto zákona, a to v primeranej výmere a bonite. Nájomcovi vzniká právo a povinnosť hospodárenia na pozemkoch, ktoré vlastní doterajší prenajímateľ za tých istých podmienok, aké sú upravené v podnájomnej zmluve. Ak si nájomca nesplní povinnosť uzavrieť s doterajším prenajímateľom podnájomnú zmluvu podľa § 12a ods. 2 do 90 dní od podania žiadosti podľa ods. 1, oznámi to doterajší prenajímateľ príslušnému okresnému úradu, pozemkovému a lesnému odboru, ktorý bude v tejto veci konať (§ 12a ods. 5). Obnovenie pôvodných, rozoraných poľných ciest je možné prostredníctvom pozemkových úprav, kedy dochádza k racionálnemu priestorovému usporiadaniu pozemkového vlastníctva v danom území podľa zákona SNR č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov. Dnešné hospodáriace subjekty sú samostatné právnické alebo fyzické osoby s právnou subjektivitou a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nemá kompetencie na riadenie a zasahovanie do ich činnosti, ani na posudzovanie platnosti nájomných zmlúv. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 04-08-2015 o 07:51. |
|
|
|