AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 29-04-2015, 11:53   #1
jmartin
člen

Registrovaný od: Apr 2015
Počiatočné Výklad zákona 97/2013

Starý otec mi chce darovať celý svoj podiel v lesnom spoločenstve, pričom nie som členom tohto spoločenstva.
Kataster mi nechce zapísať túto nehnuteľnosť s odôvodnením na §9 ods 7 zákona 97/2013, že členovia spoločenstva majú predkupné právo a požaduje odo mňa vyjadrenie spoločenstva o zrieknutí sa predkupného práva.
Vie mi niekto dať vyjadrenie/výklad tohto paragrafu, tak aby bol právne záväzný pre katastrálny úrad?
V prípade ak by mi lesné spoločenstvo nevydalo súhlasné stanovisko - akým spôsobom sa môžem brániť voči tomuto nesúhlasnému stanovisku, ktorým mi vznikajú priame škody?
jmartin je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 30-04-2015, 08:52   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Výklad zákona 97/2013

Pri prevode vlastníctva podielu na spoločnej nehnuteľnosti na tretiu osobu, čiže na "nečlena" spločenstva, majú ostatní spoluvlastníci predkupné právo, t. j. prevádzajúci je povinný ponúknuť im svoj podiel, ktorý prevádza, ostatným členom spoločenstva, a to prostredníctvom výboru spoločenstva.
V katasrálnom konaní však orgán katastra nie je oprávnený vyžadovať od prevádzajúceho preukázanie, že rešpektoval predkupné právo. Navyše, nič také, ako "súhlasné stanovisko spoločensva" alebo "vyjadrenie spoločenstva o zrieknutí sa predkupného práva" právny poriadok nepozná.
Katastrálny orgán ako štátny orgán môže robiť len to, čo mu zákon ukladá alebo dovoľuje.
Prípadné porušenie predkupného práva spoluvlastníkov nie je vecou, ktorú skúma alebo má skúmať katastrálny orgán. Kto sa domnieva, že jeho predkupné právo bolo porušené, môže sa obrátiť na súd.
Porušenie predkupného práva zakladá relatívnu neplatnosť prevodu vlastníctva podielu na spoločenj nehnuteľnosti.
MPRV SR nie je oprávnené dávať výklad právnych prepdisov. MPRV SR neriadi ani neusmerňuje katstrálne orgány, ktoré patria do pôsobnosti Úradu pre geodéziu, kartofrafiu a kaster SR.

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 04-05-2015 o 06:09.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania