AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 15-03-2015, 17:29   #1
Fastluk
člen

Registrovaný od: Mar 2015
Počiatočné Dotacie po novom.

chcem sa ta opytat ci mi neporadite ohladom dotaci co sa budu vyplacat po novom od roku 2015
som polnohospodar a zatial mam 10 hektarov pody za ktore berem dotacie
a teraz chcem poziadat na rok 2015
a chcem dostat plnu cenu ktora bola v roku 2014 cca 205 eur
a po novom ak som dobre pochopil
zakladny poplatok je cca 130 eur ak som dobre pochodpil
a dalsi za tzv. greening cca 70 eur dostanem ked splnim tieto body

1.Viem ze ked mam viacej ako 10 hektarov tak musim mam 2 plodiny minimalne. mam 7 hekatorv soje a druhu mam 1,5 hektara psenice a 1,5 hektara jacmena . tak to asi splnam nie?

2. potom mussim mat 5 percent ekologickeho zaujmu
alebo to plati len pre polnohospodarov co maju nad 15 hektarov ??

A teraz nechapem travnatym povrchom musim mat niejake luky pasienky ci nemusim ? Myslim konktretne v mojom pripade
Zivocisnu som nikdy nemal neplanujem ani luky pasienky som nikdy nemal.

Vopred dakujem
Fastluk je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 16-03-2015, 08:22   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Dotacie po novom.

Dobrý deň,

V zmysle § 9 ods. 1 nariadenia vlády SR č. 342/2014 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v poľnohospodárstve v súvislosti so schémami oddelených priamych platieb (NV SR č. 342/2014 Z. z.) pre účely platby za ekologizáciu (tzv. „greenning“), je žiadateľ v prípade, že jeho nahlásená orná pôda predstavuje od 10 do 30 hektárov vrátane, povinný na tejto ploche pestovať aspoň dve rôzne plodiny, t.j. postup „diverzifikácia plodín“. Hlavná plodina pritom nesmie pokrývať viac ako 75 % tejto ornej pôdy. To znamená, že pokiaľ pri výmere 10,0 ha, nebude hlavná plodina pokrývať viac ako 7,5 ha ornej pôdy a na zvyšnej ornej pôde budú pestované iné plodiny, podmienka postupu „diverzifikácia plodín“ bude splnená.

V zmysle § 11 ods. 1 NV SR č. 342/2014 Z. z., je žiadateľ povinný spĺňať ďalší postup „Existencia oblasti ekologického záujmu“, iba ak výmera jeho ornej pôdy je viac ako 15 hektárov vrátane. To znamená, pokiaľ žiadateľ obhospodaruje iba 10 hektárov ornej pôdy, je vyňatý z povinnosti plniť tento postup.

Povinnosť dodržiavať podmienky postupu „Zachovávanie existujúceho trvalého trávneho porastu“ v zmysle § 10 NV SR č. 342/2014 Z. z., má iba žiadateľ, ktorý má vo svojom podniku plochy trvalých trávnych porastov nachádzajúcich sa v oblastiach NATURA 2000.

Pokiaľ teda budete ako žiadateľ plniť vyššie uvedené postupy (v prípade, že sú relevantné), a súčasne budú splnené ostatné podmienky v zmysle NV SR č. 342/2014 Z. z., máte nárok na obe základné zložky priamych platieb („greening“ a SAPS).

Toto stanovisko sa poskytuje výlučne na základe uvedených skutočností, pričom v žiadnom prípade neprejudikuje konečné rozhodnutie o podanej žiadosti.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 31-03-2015 o 07:43.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania