AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 20-11-2014, 17:57   #1
Janka12
člen

Registrovaný od: Nov 2014
Počiatočné zákon 104/2014 Z.z.

Zdravím,

ako mám postupovať ak splňam podmienky zákona 104/2014 §4 a.
Moja situácia: mám SHR 3 roky - vlastním pôdu aj sa o ňu riadne starám.
Pred mesiacom som kupila pôdu v inom meste - okres rovnaký.
Kataster mi nechce povoliť vklad - potrebujem potvrdenie od mesta, že vykonávam činnosť SHR /kde som kúpila pôdu/.
Mesto mi ho samozrejme nedá, pretože tam ešte nevykonávam SHR /nemám na čom, kedže pôdu som len teraz kupila /.
Ako mám teraz postupovať? Mám na to 30 dní, potom musím zas platiť poplatky na katastri.
ďakujem
JS

Mám ešte otázku na pána ministra. "Keď pripravovali tento zákon, myslel niekto aj na obyčajných ľudí? Viete aká je pôda rozdrobená a aký je problém kúpiť 1ha pôdy? väčšinou vlastník není len jeden, ale 4-5 ľudia, kt. žijú po celom slovensku.
Potom sa to podarí - hurraa mám pôdu a zrazu hop - kataster vás zablokuje -potvrdenie - obec -mesto ho nedá, lebo nemôže keďže tam nemám na čom vykonávať SHR a obyčajný človek?
Smolaaa - má 30 dní - ak to nestihne platí zas - a poradiť nemá kto a čo ďalej... ...
Chápem, že chceli dať po prstoch developerom a iným, ale zabudli ZAS na OBYČAJNÉHO OBČANA SR".
Janka12 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 24-11-2014, 10:03   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: zákon 104/2014 Z.z.

Dobrý deň,

1. V obci,v ktorej sa pozemok nachádza, ho môže priamo nadobudnúť dovlastníctva len ten agropodnikateľ, ktorý svoju činnosť vykonáva v práve tejto obci. Ak svoju činnosť vykonáva v inej obci, môže svoj záujem o kúpu pozemku uplatniť len postupom cez register ponúk pozemkov podľa z.č. 140/2014 Z.z. Odporúčame vziať späť nárh na katastrálne konanie a uplatniť postup ponuky na registri, prípadne preveriť,či sa na daný pozemok nevzťahuje niektorá výnimka uvedená v zákone.
2. Účelom zákona bolo regulovať mobilitu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku spôsobom, ktorý ju zníži, čo sa týka všetkých jeho vlastníkov a záujemcov o nadobudnutie jeho vlastníctva.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 26-11-2014 o 08:47.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania