AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 15-09-2009, 10:26   #1
marica
člen

Registrovaný od: Sep 2009
Lokalita: na dedine
Question Urbárnici

Dobrý deň, prosím o radu. Mám pozemok v rekreačnej oblasti na ktorý mám LV. Kúpila som ho od obce, ale predtým tieto parcely patrili urbárnikom. Ako mám postupovať, keď potrebujem dať odpíliť stromy. Drevná hmota je moja, alebo urbárnikov, ktorý si robia na ňu nárok, že to musím zaplatiť. Prosím poraďte. Ďakujem.
marica je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 16-10-2009, 12:36   #2
Odbor komunikácie MPSR
člen

Registrovaný od: Dec 2007
Počiatočné Re: Urbárnici

Z Vašej formulácie nie je možné jednoznačne posúdiť, či ste oprávnenou vlastníčkou pozemku. Na jednej strane tvrdíte, že ste ho kúpili od obce a na druhej strane tvrdíte, že predtým pozemok patril urbárnikom, ktorí si robia nárok na drevnú hmotu. Taktiež neuvádzate o aký druh pozemku ide.
V prípade, že ste oprávnenou vlastníčkou lesného pozemku a ide o lesný pozemok, tak podľa § 2 písm. a) zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch v znení neskorších predpisov lesom je ekosystém, ktorý tvorí lesný pozemok s lesným porastom. Z tejto skutočnosti vyplýva, že vlastník lesného pozemku je aj vlastníkom lesného porastu na ňom, teda stromovitých drevín, krovitých drevín alebo ich zmesí. Ťažba stromov môže byť v tomto prípade vykonaná iba v súlade s citovaným zákonom o lesoch.
Pokiaľ ide o stromy rastúce na iných ako lesných pozemkoch, na tieto sa vzťahujú príslušné ustanovenia zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov.

S pozdravom

prof. Ing. Július Novotný, CSc.
generálny riaditeľ sekcie
lesníckej
Odbor komunikácie MPSR je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania