PDA

View Full Version : perličky,holuby a výnosy...


ČAČALA JOZEF
08-12-2002, 17:42
Vážený pán minister,dovožte aby som Vám zablahoželal k menovaniu do funkcie.
Som strašne rád,že existuje takéto niečo, ako je fórum ministra.
Od nového roku chcem začať podnikať v chove perličiek a holubov.Problém je v tom,že vo výnosoch ministerstva 468_2001_1_100a,b tieto zvierata nie sú vôbec uvádzané.Na veterinárnej správe v Žiari nad Hronom mi nevedeli vôbec poradiť podža čoho sa mám držať.(ide o porážanie a šklbanie,čistenie)Na perličky by sa dalo realizovať spracovanie ako pri kurčatách(približná vežkosť),ale pre holuby neexistuje strojové spracovanie,všetko sa prevádza ručne.Bol som sa pozrieť na ekologickej-farme vo Francúzku,kde sa aj perličky zabíjaly a šklbaly ručne(ročná produkcia 1000-2000ks perličiek a približne 2000ks holubät).Moja otázka znie na koho by som sa mal obrátiť o pomoc,kto by vedel fundovane poradiť?
Druhá vec,ktorá ma zaujíma sa týka drobných porážkarní.Je pravda,že je pozastavené zriadovanie nových porážkarní,alebo mi len dali mylnú informáciu na veterinárnej správe?

Ďakujem!
Prajem Vám veža pracovných a životných úspechov
S pozdravom Čačala!

Zsolt Simon
20-12-2002, 09:43
Vážený pán Čačala,

v rámci podpory rozvoja živočíšnych komodít a jeho produktov sa Ministerstvo pôdohospodárstva SR orientuje prioritne na oblasti, ktoré sa odvíjajú od spoločenskej objednávky, súvisiacej s požiadavkou trhu. Nespochybňujem užitočnosť chovania holubov a perličiek, ale iste sa zhodneme na tom, že pre potravinovú politiku SR nemajú strategický význam.

Ak máte poznatky o tom, ako sa s podobnou činnosťou vysporiadali v zahraničí, odporúčam Vám orientovať sa na podporu z predvstupového programu SAPARD, kde je v súčasnosti možné podporovať technológie na spracovanie hydiny. V tomto prípade ide iba o perličky. Podmienkou je, že musíte mať tržby z požnohospodárskej výroby, aby ste mohli byť klasifikovaný farmár a dva roky podnikať v požnohospodárstve. Podrobnejšie informácie Vám poskytnú regionálne pracoviská Agentúry SAPARD, resp. príslušný regionálny odbor MP SR.

Čo sa týka zriaďovania nových porážkární, chcem Vás informovať, že Štátna veterinárna a potravinová správa SR by po splnení podmienok do konca tohto roka mohla dala súhlas na takúto činnosť. Od 1.1.2003 je však účinný nový zákon o veterinárnej starostlivosti. Zriaďovanie nových prevádzok bude preto musieť počkať niekožko mesiacov, kým budú schválené nové vykonávacie prepisy k tomuto zákonu.

Želám Vám veža úspechov vo Vašom podnikaní.


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR