PDA

View Full Version : Nájom a odkúpenie pôdy


ing. Anna Babková
25-09-2003, 15:30
Vážený pán minister!
1.
Naša spoločnosť plánuje rozšíriť obhospodarované plochy prenájmom ďalšej pôdy od SPF a skutočných vlastníkov. Momentálne sú však všetky pre nás vhodné plochy v užívaní iných firiem a dohodou sa ich nechce vzdať nikto. Každý čaká, čo bude na budúci rok, po vstupe do EÚ. Aká teda bude dotačná politika po vstupe do EÚ čo sa týka obrábaných plôch a úhoru? Existuje nejaká možnosť a forma, akou si prenajať tú pôdu, ktorú potrebujeme? Ako sa budú stanovovať ceny za prenájom pôdy od štátu po vstupe do EÚ?
2.
Od firmy v konkurze sme odkúpili požnohospodárske stavby v extraviláne obce, ktoré stoja na nevysporiadaných pozemkoch, vedených v katastri nehnutežností ako orná pôda. Nakožko potrebujeme investovať aj do nehnutežností, snažíme sa o vykúpenie pozemkov v areáli firmy. Niektorí skutoční vlastníci od nás žiadajú neprimerane vysoké ceny za predaj, až 3-násobne vyššie, ako je cena za predaj stavebných pozemkov v intraviláne obce. Nimi ponúkaná cena je zároveň približne 170-krát vyššia, ako je cena tejto pôdy, určená podža BPEJ. Existuje metodika alebo hranica, na určenie maximálnej ceny za požnohospodársku pôdu v extraviláne, príp. v areáli požnohospodárskych podnikov?
Niektorí vlastníci pôdy, ktorú máme záujem kúpiť, sú neznámi, alebo sa zdržujú na neznámom mieste (máme na to potvrdenie z Centrálneho registra obyvatežov). Ako sa v tomto prípade dá čo najrýchlejšie zrealizovať odkúpenie pôdy?

Ďakujem.

Zsolt Simon
01-10-2003, 07:17
Vážená pani Babková,

Odpoveď na časť vašej prvej otázky nájdete na internetovej stránke www.mpsr.sk v časti „Aktuality“ pod heslom „Podpora požnohospodárstva v SR v rokoch 2004-2006. Pokiaž ide o úhor, tak povinnosť uvádzať časť pôdy do pokoja nebude zohžadnená , farmári budú oslobodení od tejto povinnosti, avšak za dobrovožné ponechanie pôdy do pokoja bude rovnaká výška kompenzačnej platby, ako keby na týchto plochách pestovali obilniny. Taktiež zmluvy s prvým nákupcom alebo spracovatežom ( prípadne čestné prehlásenie ) nebudú podmienkou na poskytnutie podpory. Pôda ponechaná do pokoja bude však musieť spĺňať základné požiadavky dobrých požnohospodárskych podmienok zlučitežných s ochranou životného prostredia.
Vami naznačené problémy v druhej otázke, pokiaž ide o vysporiadanie pozemkov v zastavaných areáloch hospodárskych dvorov bývalých požnohospodárskych družstiev, alebo štátnych podnikov môžete riešiť podža § 19 zákona č. 180/1995 Z.z o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k niektorým pozemkom, ktorý priamo počíta s takouto eventualitou.
Otázka neznámych vlastníkov je riešená taktiež v tomto zákone a to tak, že neznámych vlastníkov zastupuje Slovenský pozemkový fond, ktorý môže previesť vlastníctvo k pozemkom najmenej za cenu zistenú podža cenového predpisu. Cenovým predpisom je v tomto prípade Vyhláška MF SR č. 465/1991 Z.b. o cenách stavieb, pozemkov, trvalých porastov a úhradách za zriadenie práva osobného užívania pozemkov a úhradách za používanie pozemkov v znení neskorších predpisov.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva