PDA

View Full Version : Dotácie III.Q 2003


Radoslav Štutika
03-07-2003, 19:51
Vážený pán minister,
Dostali sme informáciu od RO MP SR Levice, že nám ministerstvo neuvožní celý objem dotácií na obhospodarovanú pôdu na III. štvrťrok tohoto roku,ale iba na dva mesiace, pravdepodobne z toho dôvodu,že sa bude kontrolovať ,či je pôda na ktorú sa berú dotácie obrobená.
Chcel by som sa spýať, prečo nám prvovýrobcom ministerstvo neuvožní dotácie na obhospodarovanú požnohospodársku pôdu za celý štvrťrok 2003, keď už je známe, že sme dostatočne poškodení nepriaznivými podmienkami počasia, mimoriadnym suchom, chýba nám každá koruna, hlavne teraz, počas žatvy, ktorá sa začala takmer o tri týždne skôr a myslím ,že väčšina požnohospodárov má problémy prefinancovať naftu, mzdy, služby a réžiu. Nedalo sa toto opatrenie oddialiť , hlavne keď je teraz takáto mimoriadna situácia o ktorej ste určite informovaný. Prečo sa radšej neuvažovalo uvožniť dotácie pred žatvou na celý druhý polrok, čo by určite všetci požnohospodári v tomto mimoriadne neúrodnom roku ocenili.
Ďalej sa chcem spýtať, prečo poskytnutie dotácie na úroky z úverov a prefinancovania skladiskových záložných listov trvá tak dlho. Máme na ministerstve žiadosti už od 31.marca 2003. Či nie je možné tento schvažovací proces skrátiť ? Týka sa to aj dotácií na diverzifikáciu ekonomických činností /agroturistika atď./. V súvislosti s týmito dotáciami nerozumiem tomu, prečo sa musia chodiť podpisovať do Bratislavy, veď máme príslušné regionálne odbory MPSR, ktoré vlastne pripravujú všetky prvotné materiály k dotáciám a poznajú požnohospodárske firmy v okrese. Sme od Bratislavy 170 km a jazdiť tam len kôli podpisu na 30 sekúnd sa mi zdá náročné aj na čas aj finančné prostriedky. Myslím, že tieto problémy by sa dali vyriešiť aj bez finančných prostriedkov a požnohospodárom by to trošku užahčilo život.
Ďakujem za čas, ktorý budete venovať tomuto e-mailu.

S úctou

Radoslav Štutika

Zsolt Simon
30-07-2003, 09:19
Vážený pán Štutika,

Uvolnenie dotácií na celý štvrťrok, ako o tom píšete nie je možné urobiť bez porušenia zákona o štátnej pokladnici, kde stojí, že financie sa môžu poskytovať vždy len na mesiac, teda v jednej dvanástine, ( napr. január 1/12, marec 3/12 október 10/12 atď). Môžete oponovať, že sme pri zakladaní úrody vyplatili zálohovo prostriedky. Bolo to na základe výnimky a štát mal záruku, že v prípade neoprávneného požitia finančných prostriedkov tieto vie do konca roka sankciami vrátiť do štátnej pokladne, čo v posledných dvoch štvrťrokoch nie je možné. Konkrétna prax ukazuje , žiaž na skutočnosť, že zatiaž sa nie každý hospodár riadi zákonom a nevyužíva prostriedky na to, na čo ich žiadal, najmä neobhospodaruje pôdu tak, ako to stanovuje povinnosť v zmysle výnosu a zákona č. 240/98 Z.z. o požnohospodárstve. Dôslednou kontrolou sa nám však darí tento neduh podstatne eliminovať
Prefinancovanie skladiskových záložných listov sa robí priebežne podža jednotlivých mesiacov a nedá sa urýchžovať a čo sa týka bonifikácie táto sa rieši v súčasnosti v plnom rozsahu. O peniaze neprídete.
V súlade so štatútom na poskytovanie dotácií sú niektoré paragrafy dané do kompetencie regionálnych odborov, ide o paragrafy, ktoré možno posudzovať na regionálnej úrovni a nemajú celorepublikový rozhodovací charakter. Tie paragrafy, ktoré majú celoslovenskú pôsobnosť sa schvažujú na úrovni MP SR, kvôli kontrole.

S pozdravom

Zsolt Simon
Minister pôdohospodárstva SR