PDA

View Full Version : Licencie na vývoz kukurice z úrody 2002


Oto Štefanička
01-07-2003, 14:17
Vážený pán minister,

Dňa 26.6.2003 sme, na základe nášho telefonátu na Ministerstvo hospodárstva, obdržali správu, že našej žiadosti (žiadosť registrovaná 18/06/03) na vývoz 2.000 ton kŕmnej kukurice v III. kvartáli 2003 nebolo vyhovené. Z dôvodu, že rozhodnutie ministerstva hospodárstva je podmienené kladným doporučením ministerstva pôdohospodárstva, dovožujeme si Vás osobne požiadať o posúdenie celej záležitosti a predložiť Vám zopár faktov.

Naša firma pôsobí na trhu s agrokomoditami od roku 1991. Od toho času sa snažíme všetky nakumulované prostriedky investovať do slovenského požnohospodárstva. V tomto procese sme sa v roku 2001 rozhodli pre kúpu areálu pozberovej úpravy vo Vežkých Úžanoch, kde už tretiu sezónu robíme komplexný servis pre pestovatežov kukurice: poskytujeme zálohu na založenie novej úrody, pozberovú úpravu a skladovanie. Každý rok sme takto ponúkli našim pestovatežom nadštandartné podmienky a postupne sme vybudovali komplexný systém pestovania, pozberovej úpravy, skladovania a odbytu kukurice v okrese Galanta.

Na jeseň 2002 sme vykupovali kukuricu v nadštandartných cenách (3.600 – 3.900,-Sk/t). Začiatkom roku 2003 sme podali žiadosť na vývoz 2.000 ton kukurice. Bohužiaž, bola nám pridelená licencia iba na 800 ton, ktorú sme aj v plnej výške využili. Momentálne máme na sklade vyše 2.000 ton kukurice, ktoré nám viažu cca 7,5 mil. Sk. Keďže žatva je už tu, naši dodávatelia čoraz častejšie avízujú obavy, že v dôsledku akútneho nedostatku peňazí nebudú v stave realizovať všetky potrebné práce. Samozrejme, že ich situáciu by riešili okamžité platby. Na toto je však potrebné speňažiť staré zásoby.
Po celý čas sme predaj kukurice intenzívne v tuzemsku inzerovali, bohužiaž záujem zo strany slovenských odberatežov je minimálny. V dôsledku toho sme v máji/júni zintenzívnili marketing na požskom a nemeckom trhu. Podarilo sa nám v EÚ nájsť serióznych partnerov, ktorí majú záujem o slovenskú kukuricu v rámci 0/0 dohody. Podotýkam, že vývozná cena na nemecký trh sa pohybuje na úrovni 3.800,-Sk/t fco naložené na vozidlo Vežké Úžany. Momentálne sa na slovenskom trhu kukurica obtiažne predáva za 3.600,-Sk/t (a súčasne rizikovosť predaja je ďaleko vyššia).

Ak už teda Vaše ministerstvo nechce doporučiť udelenie licencií, riešením by bol intervečný nákup zo strany IPA na úrovni vývozných cien. Ako sme sa však informovali u príslušnej inštitúcie, na toto nie sú zdroje.

Sme v poslednom predvstupovom roku, kedy ešte trh nie je plne liberalizovaný. Bola by škoda, keby sme nemali možnosť započať spoluprácu s potenciálnymi nemeckými partnermi, ktorí nám môžu po vstupe do EU poskytnúť vežmi solídny odbytový priestor pre slovenskú kukuricu. Bolo by smutné, keby nás v tomto predbehli naši susedia z krajín CEFTA.

Ďakujem za pozornosť, ktorú venujete našej žiadosti a veríme, že pochopíte našu ťaživú situáciu a rovnako aj existenčné problémy slovenských požnohospodárov. Verte nám, že tento rok je vežmi kritický a každé zaváhanie môže spôsobiť krach mnohých požnohospodárskych podnikov.

Čakáme na Vašu skorú odpoveď.

S úctou

ANJA s.r.o.
Oto Štefanička.

Zsolt Simon
07-07-2003, 07:39
Vážený pán Štefanička,

V prvej časti vašej otázky reklamujete nízku výšku pridelenej licencie na vývoz kukurice. Krátenie má základ v neúmerne vysokých požiadavkách ktoré boli uplatnené od žiadatežov. Pre vašu informáciu požiadavky prevýšili výšku kvóty stanovenú vyhláškou na vývoz o 370 %.
Ministerstvo pôdohospodárstva v priebehu ďalšieho obdobia, na základe bilancie potreby a spotreby kukurice pre obdobie do novej úrody prehodnotilo možnosti navýšenia ročnej kvóty určenej na vývoz. Žiadosti zaregistrované v priebehu prvého polroka 2003 na MH SR boli potom vybavené k spokojnosti žiadatežov. Žiadosti som dal preveriť no žiaž žiadosť firmy ANJA v zozname nebola.
Platnosť vydaných licencií skončila k 30.6.2003. V prípade, že skutočný vývoz bude nižší ako bola výška udelených licencií, MP SR bude môcť do množstva zostatku kvóty prerozdeliť vývozné licencie, na základe žiadostí, ktoré budú riadne zaregistrované na MH SR.
Po zbilancovaní tohtoročnej úrody kukurice MP SR stanový kvótu na jej vývoz pre ďalší hospodársky rok 2003/2004.
Pokiaž ide o intervenčný nákup kukurice, tento nie je stanovený pretože to neumožňuje Uznesenia vlády SR č. 1302 zo 4.12.2002, ktoré jednoznačne určuje výrobky podliehajúce organizovaniu a podpore trhu v roku 2003.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva

juraj cingel
08-07-2003, 14:39
Vážený pán minister,

ceníme si Vašu odpoveď zo dňa 7.7.2003 na náš mail zo dňa 1.7.2003 vo veci licencií na vývoz kukurice z úrody 2002.
Vašu odpoveď sme si vežmi pozorne prečítali a konštatujeme, že podklady, ktoré Vám boli poskytnuté k vypracovaniu odpovede na náš mail, pravdepodobne nie sú úplné a pravdivé, a tým Vám nemohli poskytnúť reálny obraz o stave vo vydávaní exportných licencií na vývoz požnohospodárskej produkcie. Ako inak si vysvetliť fakt, že aj keď sme si (riadne) podali žiadosť na licenciu znova dňa 18.06.2003, vo Vašej odpovedi zo dňa 7.7.2003 je uvedené, že naša firma nemala v prvom polroku zaregistrovanú ďalšiu žiadosť a nebola uvedená v zozname (Vyškrtol nás niekto z tohoto zoznamu?). Vzhžadom na to, že sme sa informovaním ( treba uviesť že problematickým ) na MHSR dozvedeli, že vraj naša žiadosť (z 18.06.2003) bola zamietnutá, podali sme si (riadne) dňa 26.06.2003 ďalšiu, v poradí už tretiu tohoročnú žiadosť na vývoz kukurice. Kópie Vám zasielame faxom.
Na našich žiadostiach výslovne uvádzame, že licenciu žiadame na tovar, na vypestovanie ktorého firma Anja poskytla finančné prostriedky prvovýrobcom. Napriek niekožkonásobnému žiadaniu v prvom polroku r. 2003 neboli naše žiadosti uspokojené, teda tu je ďalší zásadný rozpor z Vašou odpoveďou.
Prekvapuje nás, že sú firmy, ktorým boli udelené licencie na vývoz kukurice vo väčších množstvách ako našej firme, napriek tomu, že pestovanie úrody u prvovýrobcov finančne nepodporovali a žiadnu kukuricu nevlastnia a ani ju nemajú naskladnenú.
Z celkového pohžadu na stav požnohospodárskej prvovýroby na Slovensku sa javí okliešťovanie odbytu prefinancovanej produkcie solventným zahraničným odberatežom ako ďalším zhoršovaním, už teraz mizernej situácie prvovýrobcov, ktorí sú ťažko skúšaní nízkymi realizačnými cenami ich produkcie - mäsa, mlieka, znižovaním dotácií a klimatickými podmienkami a vežmi problematickým získavaním zdrojov..
Žiaž, náprava tohoto stavu nie je v našich možnostiach a kompetencii, a preto sme sa skúsili s týmto problémom, realizáciou prefinancovanej rastlinnej produkcie – udežovaní licencií na vývoz tovaru - obrátiť prostredníctvom Vášho Fóra ministra na Vás.

Ešte raz ďakujeme za Vašu pozornosť.


S úctivým pozdravom

Ing. Juraj Cingel
ANJA, s.r.o.

Zsolt Simon
24-07-2003, 10:32
Vážený pán Cingel,

Ministerstvo pôdohospodárstva SR v 1. polroku 2003 venovalo zvýšenú pozornosť vývozu kukurice, na základe čoho prehodnotilo bilanciu potreby a spotreby kukurice z úrody r. 2002 a následne požiadalo MH SR v dvoch fázach o navýšenie ročnej kvóty na vývoz kukurice.
V prvom prípade MH SR tak urobilo Výnosom MH SR č. 3/2003 zo dňa 14. 2. 2003 a v druhom prípade Výnosom č. 5/2003 zo dňa 28. 4. 2003, čím výška ročnej kvóty na vývoz kukurice bola limitovaná množstvom 185 tis. ton .
Nadväzne na túto skutočnosť uvádzam, že MP SR v priebehu tohto obdobia postupne predkladalo na MH SR odporúčania na udelenie licencií na vývoz kukurice. licenčná komisia na MP SR zasadala pravidelne dva razy do mesiaca , pričom až do 26. 5. 2003 boli jednotlivé žiadosti riešené k čiastočnej, resp. úplnej spokojnosti žiadateža
V tejto fáze skutočne boli pridežované licencie všetkým žiadatežom a teda aj spoločnostiam, ktoré úrodu neprefinancovali, nakožko výška kvóty na úrovni 185 tis. ton umožňovala uspokojiť všetkých žiadatežov. V tejto súvislosti je však pre mňa prekvapujúce, že Vaša firma napriek tomu, že úrodu prefinancovala, si o licenciu požiadala až v polovici mesiaca júna 2003. Tým sa stalo, že na zasadnutí licenčnej komisie MP SR dňa 23.6.2003, kde už bola zahrnutá aj Vaša žiadosť o udelenie licencie na vývoz kukurice, MP SR bolo nútené jednotlivé žiadosti zamietnuť, nakožko ročná kvóta 185 tis. ton bola vyčerpaná a ďalšie jej navyšovanie už nie je možné.
V súlade s predchádzajúcou informáciou si Vám dovožujem oznámiť, že 10. 7. 2003 zasadala licenčná komisia, ktorá prehodnotila nový zostatok kvóty na základe nevyčerpaných licencií a prerozdelila vývozné licencie na základe žiadostí, ktoré boli zaregistrované na MH SR k tomu dátumu. Vašej požiadavke licenčná komisia vyhovela ..


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

juraj cingel
05-08-2003, 09:16
Vážený pán minister,

chceme sa Vám touto cestou poďakovať za to, že ste "nášmu" problému venovali pozornosť a časť svojho drahocenného času. Sme radi, že sme dostali požadovanú licenciu na vývoz kukurice.
Myslím, že svoju zásluhu na tom má aj komunikácia s Vami, práve prostredníctvom Vášho fóra na internetových stránkach MPSR.
Želáme Vám úspechy vo Vašej ďalšej práci.

S úctivým pozdravom

Ing. Juraj Cingel
Anja, s.r.o.