PDA

View Full Version : štátny podporný fond


Ing Rastislav Sýkora
21-06-2003, 06:52
Vážený p. Minister !

Chcel by som sa spýtať na dĺžnikov podporného fondu. Ako iste viete, v rokoch 93 až 98 prebehla na Slovensku vežmi divoká forma transformácie požn. družstiev väčšinou na sro-čky. Samozrejme , že sa to nezaobišlo aj bez masívneho tunelovania (česť výnimkám), veď prečo by som mal za štátny majetok zaplatiť jeho trhovú , alebo znaleckú cenu , keď stačí družstvo vytunelovať a hneď je za symbolickú korunu. A aj tú symbolickú korunu sa sro-čkári zdráhali dať zo svojho vrecka, ale si pekne požičali z podporného fondu peniažky nás, daňových poplatníkov. Bývalý minister podpisoval úverové prísluby ako na páse , len nejako sa nedbalo na to, aby sa aj splácali, veď načo aj, o rok vstúpime do EU a koho už len budú zaujímať nejaké peniaze z už neexistujúceho podporného fondu. Veď v Únii budú iné problémy a navyše už teraz nestíhame čerpať predvstupové fondy. Na RO MP všade po Slovensku sa v posledných rokoch začali množiť žiadosti o odklad platieb, odpustenie úrokov , nové splátkové kalendáre.... , len aby sa nemuselo platiť, zatiaž tí, ktorí ich podpisovali, vyberajú cez konzultačné firmy provízie za drahocenné rady ako netreba podpornému fondu platiť ani úroky ani istinu úveru. Z amorálnych funkionárov družstiev sa stali vežkopodnikatelia, ktorí však svoje firmy a majetky nebudovali od piky, ale majú ich vďaka obrovským podvodom na ostatných žuďoch (spoluobčanoch), a často na tých najjednoduchších, z ktorých ťažkej práce to všetko bolo vybudované a ktorým to teraz najviac chýba (transformačné podiely rozkradnuté, reštitučné nároky zahrané do autu,...). S pomocou právnikov a rôznych správcov konkurz. podstát sa tu zrealizovala najväčšia lúpež v dejinách Slovenska od východu po západ a od severu na juh tejto krajiny, vrhajúc tak obrovský (varovný !!!) otáznik nad našu spoločnosť, že čo sme zač a čo tu chceme ak dopustíme, aby takéto krivdy nastali a zostali nepovšimnuté. Je vežmi smutné, že teraz, keď treba čerpať Eurofondy, opäť sú to tí istí, ktorí po dlhé roky zneužívali dotačný systém a rôzne podporné fondy pre požnohospodárov, ktorí budú z nich benefitovať, akoby sa tu nič zvláštne nestalo. Veď, čo sme si - to sme si, ako sme vznikli pred x – rokmi je nepodstané, teraz z nás budú eurofarmári a Eurofondy treba čerpať, lebo prepadnú. A tak tu dochádza k zaujímavému javu, že poctivý podnikatež, farmár, ktorí nekradol, je značne znevýhodnený pri čerpaní eurofondov, lebo na ich čerpanie treba vstupný kapitál, prípadne zaručiť sa nehnutežnosťami banke za úver, atď... , ale odkiaž na to vziať peniaze, keď nezrealizoval žiadnu supervýhodnú transformáciu nejakého štátneho majetku a navyše aj tohtoročná úroda sa javí len tak o prežitie.

Prosím Vás, povedzte nám, daňovým poplatníkom, ako sa darí MP vyberať úvery od našich „superbonitných “ klientov podporného fondu. Pýtam sa, čo bude s tými, čo neplatia a asi ani nebudú, veď v požnohospodárstve sa vždy dá na niečo vyhovoriť. Obávam sa, že to vždy skončí krachom sro-čky a keďže ručia len obmedzene, miliónové úvery sa odbavia trápnymi 200 tisícami SK. Daňový poplatník, čuduj sa !!!


S pozdravom,

Ing. Rastislav Sýkora

Zsolt Simon
01-07-2003, 09:40
Vážený pán Sýkora,

pozorne som si prečítal váš príspevok a dovožte mi niekožko upresnení vami uvádzaných citácií. Najskôr k privatizácii. K 31.12.1992 sme evidovali na Slovensku 927 rožníckych družstiev a 21 Obchodných spoločností. Družstvá nikdy nemali štátny charaktere. Podstatná zmena nastala v privatizácii štátnych podnikov kde do I. kola privatizácie bolo zaradených 269 podnikov, práve tu s odstupom času môžeme oprávnene konštatovať že niektoré „tiež privatizácie „ neboli celkom transparentné.
Pokiaž ide o Štátny podporný fond pôdohospodárstva a potravinárstva ten vznikol na základe zákona č.40/1994 Z.z., ako štátny účelový fond na podporu rozvojových programov v pôdohospodárstve a potravinárstve a na podporu rozvoja trhu s pôdou . Práca fondu sa riadila smernicou, ktorú s určitými úpravami vydávalo MP SR v zmysle uvedeného zákona. Hlavnou úlohou fondu bolo poskytovanie pôžičiek s nižšou úrokovou sadzou na podporné financovanie a úverovanie pôdohospodárstva, ktoré rešpektovalo špecifiká jeho výrobného a ekonomického cyklu.
S odstupom času na základe zákona č. 553/2001 Z.z. o zrušení niektorých štátnych fondov prešli pohžadávky, ako i záväzky zrušeného fondu do správy MP SR, ktoré ich spravuje. Od 1.9.1994 do 31.12.2001 poskytol fond celkovo pôžičky vo výške 3 736,9 mil. Sk a do 31.12.2001 (termín jeho zrušenie) bolo z tejto sumy splatených celkom 2 886,6 mil. Sk čo predstavuje 77,2 %. V súčasnosti návratnosť pôžičiek (pohžadávok) spadá do kompetencie MP SR, ktoré ich pravidelne sleduje a v prípade ich nesplácania pristupujeme k zákonným krokom pri ich vymáhaní.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR