PDA

View Full Version : obchody s drevom


lesník
03-05-2003, 16:22
Vážený pán minister !
Zo záujmom som si prečítal v dennej tlači článok o začatí stíhania za obchody s drevom. Neviem, či ste to usledovali, ak nie tak dovolte aby som vám ho priblížil :
Začalo sa stíhanie kvôli drevu
BRATISLAVA (SITA) - Na podnet ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona začal vyšetrovatež Okresného úradu justičnej polície v Nových Zámkoch trestné stíhanie proti neznámym páchatežom podozrivým z podvodu pri obchode s drevom.

BRATISLAVA (SITA) - Na podnet ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona začal vyšetrovatež Okresného úradu justičnej polície v Nových Zámkoch trestné stíhanie proti neznámym páchatežom podozrivým z podvodu pri obchode s drevom. Pri kontrole odstavených železničných vagónov na novozámockej stanici sa totiž zistilo, že na jednom z nich, ktorý smeroval do Rakúska, bolo drevo s dokladmi, ktoré boli v rozpore s príslušnými predpismi. Vystavil ich neznámy zamestnanec Lesov SR. Podhodnotená kvalita dreva i množstvo spôsobili Štátnym lesom SR škodu vo výške viac ako 125-tisíc korún.
Škodu za celkom 22-tis. Sk mal spôsobiť aj neznámy pracovník firmy Rino export-import z Vežkého Krtíša pri vývoze dreva do Budapešti. Na vagónoch bolo totiž menej suroviny, ako sa písalo v dokladoch. Touto firmou sa zaoberajú aj policajti v Trnave. Na tamojšej stanici totiž stoja vagóny s drevom bez povinného označenia v hodnote 800-tis. Sk.

V Trnave našli aj ďalších 17 železničných vagónov dreva v hodnote najmenej milión korún, ktoré bolo vyťažené na rôznych miestach republiky. Drevo nebolo označené triedou kvality a množstvom. Na vagónoch sa nachádzala aj gužatina vyťažená v rôznych odštepných závodoch Lesov SR. Toto drevo malo vyššiu kvalitu, ako sa uvádzalo v dokladoch. Škoda sa vyšplhala na 250-tisíc korún.

Teraz moja otázka. Toto sú výsledky tých tak velmi medializovaných opatrení ? Uvedomjete si, že škody, ktoré ste kontrolami spôsobili sú omnoho, omnoho vyššie a pôjdu do miliónov ? Už sa splnil váš ciel, že ste úplne zastavili obchod s drevom a tým poškodili tento štát ? Viem, že mi neodpoviete, ale ak sa tento článok objaví vo vašom fóre, tak svoju úlohu splnil. Prepáčte mi, že sa nepredstavujem , ale nerád by som na základe tohto mailu rozšíril rady nezamestnaných.

Zsolt Simon
15-05-2003, 07:42
Vážený pán,

obrátili ste sa na mňa v podstate s troma otázkami na ktoré vám rád odpoviem, aj keď ste boli presvedčený o opaku.
Svoj príspevok ste uviedli dvoma textami a požiadali ma o odpovede na uvedené tlačové správy, ktoré poskytol hovorca justičnej polície Stanislav Ryban, ako vyhlásenie vo veci začatia trestného stíhania proti neznámemu páchatežovi za trestný čin podvodu.
Osobne si myslím, že v texte nie sú žiadne výsledky ani opatrenia Ministerstva pôdohospodárstva SR pretože sú to vyhlásenia Justičnej polície.
Nakožko vyšetrovanie tohto prípadu pokračuje nie je vhodné podrobnejšie komentovať informácie o predbežných výsledkoch a tak prípadne narúšať priebeh vyšetrovania.
Ďalej sa ma pýtate či si uvedomujem, že škody v dôsledku kontroly sú omnoho vyššie ako tie zistené . Nuž opodstatnenosť nariadenej kontroly sa preukázala ihneď po obhliadke tovaru na vagónoch s drevnou surovinou, vyšetrovatežom OÚ JP a súdnym znalcom. Pre závažnosť a rozsah predpokladaného podvodu pri predaji dreva je nevyhnutné dôkladne vyšetriť celý prípad . Predpokladané škody na exportovanom tovare sú možné lebo sa znižuje jeho kvalita, nakožko ide najmä o sortimenty surového dreva listnaté priemyselné výrezy dreviny buk, ktoré podliehajú v teplom období zapareniu a zväčšuje sa počet výsušných trhlín.
Dôležitejšie je ale to, že kvalifikované odhady finančných rozdielov medzi hodnotou dreva deklarovanou a skutočne zistenou počas jedného dňa kontroly sú viac ako 800 000 Sk v neprospech Lesov SR, š.p. Z toho možno dedukovať, že odhadnuté škody boli skutočne závažné najmä počas uplynulých rokov v Lesoch SR, š. p. pri doterajšom spôsobe druhovania , manipulácie a obchodovania s drevom a naozaj dosiahli stovky miliónov korún.
Predpokladáme, že jedným z prínosov kontroly bude zodpovednejšia sortimentácia a manipulácia surového dreva v Lesoch SR, š. p., čo bude mať výrazný vplyv na lepšie speňaženie dreva a vyššie tržby z transparentného predaja dreva.
Na vašu tretiu otázku len tožko, že recesia v medzinárodnom obchode s drevom a rezivom na trhu v strednej a západnej Európe tvrdo postihla aj slovenský trh. Hlavnou príčinou je pomalší ekonomický rast v ekonomicky silných štátov Európy a pomalší rast spotreby v oblasti stavebnej výroby, výrobkov z dreva a drevospracujúcom priemysle, ako aj vežký prebytok gužatiny a reziva po rozsiahlych veterných kalamitách v Nemecku, Rakúsku a Českej republike v minulom roku.
Dôkazom mojich argumentov sú klesajúce ceny surového dreva a reziva a odbytové problémy s gužatinou v okolitých štátoch, ktoré sa prejavili už v jeseni minulého roku. Predchádzajúce vedenie Lesov SR, š. p. nedocenilo marketingové informácie a poznatky z prieskumov trhu s drevom v Európe. Pri riadení štátneho podniku a strategickom rozhodovaní o výške ťažby v prvom štvrťroku 2003 sa riadili starými plánovacími postupmi a nie modernými manažérskymi metódami.
Predstavy o tom, že sa dá zastaviť obchod s drevom alebo niekto môže zastaviť obchod sú nereálne.
Predpokladám, že zmeny v procese exportu dreva budú ovplyvnené poznaním o možných opakovaných kontrolách smerujúcich k preverenie pôvodu dreva a zhodu deklarovaného tovaru so skutočne prepravovaným na hraničných prechodoch a to železničných ako aj cestných.

S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR