PDA

View Full Version : morálny upadok


j.michal
22-04-2003, 09:54
Vážený pán minister.

Dlhú dobu mi trvalo,než som pochopil prečo niesu Vaše vzťahy so Slovenskou požnohospodárskou a potravinárskou komorou také vrúcne ako bývali medzi komorou a ministrami pôdohospodárstva pred Vaším nástupom do funkcie.
Dnes Vás už chápem. Keď som sa dozvedel, že komora navrhuje za predsedu svojej dozornej rady osobu, ktorá dlhé roky neplatí spotrebné dane za vyrobené liehoviny, pochopil som že morálka a SPPk sú dva nezlučitežné pojmy.
Vážený pán minister. Ako malý podnikatež v prvovýrobe, ktorý musím platiť všetky možné a často aj nemožné dane Vás žiadam novelizovať zákon o SPPk, zrušiť povinné členstvo v komore a nenútiť ma byť členom takej nemorálnej komory, ktorá blahosklonne toleruje neplatenie daní svojich dlhoročných funkcionárov.

J. Michal

Zsolt Simon
29-04-2003, 10:18
Vážený pán Michal,

nie je v mojej kompetencii zasahovať do organizačnej štruktúry SPPK , pre Vašu informáciu však uvádzam, že v Programovom vyhlásení vlády SR pre toto volebné obdobie je zakotvená aj úloha zaoberať sa otázkami povinného členstva vo všetkých profesných komorách teda aj v SPPK.


S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Roman V.
07-05-2003, 08:44
Vážený pán minister
Nerozumiem Vašej odpovedi, že sa jedná o problém organizačnej štruktúry SPPK.
Doporučujem Vám pozrieť si oficiálnu stránku Daňového riaditežstva SR, kde medzi neplatičmi za rok 2000 je Királyho Frukona Košice uvedená v skupine dlžníkov ktorí dlhujú od 100 do 500 miliónov Sk.
V roku sa na tejto veci nič nezmenilo, okrem formy akou sa dlžníci evidujú.
Štatistika roku 2002 bede uverejnená o dva mesiace.
Ak to na záver zhrniem, jedná sa najmä o morálny problém SPPP a Királyho, určite však nie o organizačnú štruktúru SPPK.
Prečo sa to bojíte vyjadriť?

mpsr
07-05-2003, 13:05
Pan minister,
Pan Roman sa vyjadril jasne. Nejde o ziadne organizacne struktury ale moralku a tej je aj na nasom urade malo. Staci sa pozriet na potravinarov a dotacie.
Co vy na to pan minister.
Co vy na to pan Oravec.

Zsolt Simon
15-05-2003, 07:47
Vážený pán,

ak len trošku sledujete masmédiá, tak ste mali viackrát možnosť presvedčiť sa , že sa nebojím vyjadriť a necúvam pred problémami. Do personálnych otázok SPPK nemám právo zasahovať. Je to vec komory, akých žudí s akým morálnym kreditom navrhuje do svojich orgánov. Verím, že radoví členovia SPPK nájdu dostatok odvahy a morálnej sily, aby si vo vlastných radoch urobili poriadok.

S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Zsolt Simon
15-05-2003, 07:50
Pani či pane,

viackrát som verejne vyhlásil, že budem nekompromisne potierať akúkožvek korupciu, či známky klientelizmu na ministerstve ktoré riadim. Dvere ku mne sú otvorené pre každého, kto príde s návrhom na odstránenie nedostatku či zámerného porušovania pracovnej disciplíny. Ak to náhodou neviete sedím na treťom poschodí.


Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

pavol
19-05-2003, 10:35
Vazeny pan minister

Nasiel som si cas a pozrel som sa na stranku Danoveho riaditelstva SR.
Odporucan, aby ste to urobili aj Vy. Podla uvedenych informacii DR SR to vyzera tak, ze takmer ziaden liehovar na Slovensku naplati dane.
Nedopalatky na daniach urcite presahuju 5 miliard korun, co lahko zistite letmyn pohladom na neplaticov, medzi ktorymi neplatici dane z liehu dominuju. Vyzera to tak, ze liehovary si robia co chcu a dane vobec neplatia.
Vazeny pan minister.
urcite nieje iba vo vasej moci zmenit terajsi stav nepletenia dane z liehu a liehovin, napriek tomu Vam doporucujem navrhnut zrusenie vyroby liehovin na Slovensku, pripadne zasadne sprisnit vyrobu. Spravne sa pita pan Michal na to, preco ma platit dane, ked liehovarnici ich neplatia a tak isto sa musim sam seba pitat aj ja.
Ak ma Vase ministerstvo nejake moznosti zjednat napravu, tak Vas Prosim konajte, ale konajte rychlo, kym ostatnych polnohospodarov neprejde trpezlivost a neprestanu tak isto ako liehovarnici platit dane.
Na zaver este jedna rada. Ak sa lieh a liehoviny nebudu na Slovensku vyrabat, stat o dane nepride, lebo sa vyberu na colnici z dovezeneho tovaru,pretoze zahranicne firmy medzi neplaticmi dane nenejdete.

Pavol

Z.Nagy
19-05-2003, 12:31
Vážení požnohospodári, vážení potravinári

V poslednom čase sa na stránke ministra pôdohospodárstva často pertraktuje pojem morálka. Myslím si, že je to správne a že sa naozaj treba zamyslieť nad morálnym rozmerom problematiky neplatenia daní z liehu a liehovín.
Podža Daňového riaditežstva SR nie 5 ale až 7 miliárd Sk. dlhujú slovenské liehovary na daniach. Takýto stav určite nie je normálny a už vonkoncom nie morálny.

Kto je za takýto stav zodpovedný?
Prečo tí čo neplatia dane stále vyrábajú?
Čo s tým robí Ministerstvo pôdohospodárstva?
Prečo sa stále stýkame s neplatičmi daní ako by to bolo v poriadku že dane neplatia?
Nemohli by sa tieto nezaplatené dane dostať do systému podpory požnohospodárstva a potravinárstva?
Prečo dane neplatia iba slovenskí výrobcovia?
Čo na to hovorí a čo s tým robí Ministerstvo financií?
...
Takéto a mnohé dažšie podobné otázky ma napadali, keď som si pozrel štatistiku neplatičov.

Vážení kolegovia, nieje jednoduché okamžite zmeniť súčasný stav.Je však potrebné verejne a sústavne odsudzovať neplatičov daní ako zločincov, ktorí okrádajú nás všetkých.
Neplatenie daní sa však netýka iba liehovarníkov. Z toho dôvodu nevrhujem, aby Ministerstvo pôdohospodárstva prebralo zo stránky DRSR neplatičov daní z rezortu pôdohospodárstva a zverejnilo ich na prvej strane vlastnej www stránky. Takíto neplatiči by nemali mať žiadnu možnosť získať akúkožvek podporu alebo dotáciu na svoju činnosť!!!!
Je mi úplne jasné, že liehoverníci už dlhujúce dane nikdy nezaplatia. Očakávam ale, že minister pôdohospodárstva prijme také opatrenia, aby nové daňové dlhy v liehovarníckom priemysle a ani inde v rezorte nevznikali.
PS: "pre ministra pôdohospodárstva"
Namiesto starých slubovačov a vybavovačov dotácií sa objavili celkom noví?!

Ing. Z. Nagy

Zsolt Simon
23-05-2003, 07:57
Vážený pán Nagy,

správcom zákona o dani z liehu je Ministerstvo financií Slovenskej republiky teda táto činnosť nespadá do kompetencie MP SR. Zamedzenie daňových únikov však umožňuje, a to dosť dôrazne, zákon č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh. Paragraf 6, odsek 1, písmeno „e“, tohto zákona hovorí, že povolenie výroby zaniká neodvedením splatnej spotrebnej dane z liehu podža osobitného predpisu (zák. č.229/1995 Z.z. ) a to desiatym dňom odo dňa splatnosti spotrebnej dane.
Čo sa týka vášho návrhu, aby neplatiči dane nedostali žiadnu dotáciu, z ministerstva pôdohospodárstva, tento krok je deklarovaný vo Výnose MP SR č. 148/1/2003-100 v paragrafe písmeno „f“ a vo Výnose 148/2/2003-100 v paragrafe 34, písmeno „h“ a „i“ a môžem vás ubezpečiť, že ho prísne dodržiavame.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR