PDA

View Full Version : osobný list predsedu SZV 2


Ing. Selčan - predseda SZV
07-02-2003, 15:48
Vážený pán minister,


Predovšetkým Vám chcem úprimne poďakovať v mene všetkých včelárov Slovenska, aj keď zastupujem len tých , čo sú organizovaní v SZV, že som na fóre ministra obdržal odpoveď na moje listy k problematike podpory včelárstva pre rok 2003 zo strany štátu. Navrhnutý princíp pomoci je pre producentov-včelárov neprijatežný z dôvodov, ktoré boli uvedené v citovaných listoch.
Nezamietli ste ani jednu našu pravdivú argumentáciu , ba priam s ňou súhlasíte ,keď zdôrazňujete , že v EU sa kladie dôraz pomoci na racionálne využívanie včelej pastvy, odborné poradenstvo, liečenie klieštikovitosti atď.
Pri rokovaniach s Vašimi podriadenými pracovníkmi bolo prisžúbené ,že opätovne dôjde k podrobnému prehodnoteniu časti „ Výnosu „ podpory včelárstva pre rok 2003 po dôslednom poznaní opravdivej skutočnosti stavu slovenského včelárstva. Navrhli sme i východiskové riešenie :Čo možno v najkratšej dobe MP-SR , ako gestor zabezpečí vypracovanie „ Národného programu stabilizácie a následného rozvoja včelárstva v SR. Osnovu na tento program som zaslal MP-SR ,aby sa tento proces čo najskôr rozbehol. Pri oponovaní tohto výnosu musím povedať, že zazneli slová i z radov pracovníkov MP-SR, že bol pre túto oblasť „ušitý horúcou ihlou“ bez poznania opravdivého stavu slovenského včelárstva.
Prísžub daný na rokovaniach ,že sa opätovne vrátime k prepracovaniu princípov pomoci, žiaž som sa v odpovedi nedočítal .V odpovedi uvádzate, že chcete podporiť „priemysel spracovania medu a včelích produktov.“ To nie sme my producenti-včelári ,je to úplne niekto iný.
Včelár potrebuje včelárske pomôcky a to sú predovšetkým moderné úle kompletne vybavené ,kočovné vozy, moderné medomety ,lacný cukor ,nie drahú dopravu, dobré včelárske podmienky ,lány medonosných rastlín, ovocných stromov, krov a lesov, ale predovšetkým zdravé včely ,odbornosť a chuť včeláriť a pritom cítiť podporu aj zo strany štátu, že je potrebný a vysoko vážený a docenený i celou spoločnosťou.
Aj z niektorých malých včelárov môžu vyrásť vežkí odborníci. Aj dnešní vežkí včelári boli niekedy začínajúci s malým počtom včelstiev. Všetci včelári potrebujú podporu nehžadiac na množstvo včelstiev, ktoré vlastnia. Kvalitný med vykúpený od malých ,či vežkých včelárov má rovnakú chuť i cenu a potom si zaslúži rovnakú podporu. Ale predovšetkým je potrebné podporiť nezastupitežnú ,nenahraditežnú opežovaciu činosť, aj keď medné výnosy budú malé.
Bolo by určite na mieste špecificky stanoviť, podporiť tých ,ktorí vybudovali svoje včelstvá s vežkým počtom včelstiev ,aby tieto počty udržali, ale i tých, ktorí majú chuť sa dopracovať k takémuto ciežu.
Tento pripravený „výnos „by nemal byť dogmou a mal by sa ďať prepracovať, vylepšiť, zmeniť tak ,aby pôsobil motivačne . V praktickom ponímaní ,keď príde neúrodný rok na medovú znášku, včelári nedostanú žiadnu podporu, ale včelár, ktorý chce včeláriť i v budúcom roku musí sa postarať o svoje včely , preliečiť a dobre ich zazimovať. Pýtam sa, či si nezaslúži pomoc i zo strany štátu každý jeden včelár ?
Chcem Vás poprosiť vážený pán minister, aby sme si opätovne zasadli k spoločnému rokovaciemu stolu ,spoločne so špičkovými odborníkmi na MP-SR ,ktorí majú na starosti včelárstvo , za Vašej účasti , za účasti pracovníkov Ústavu včelárstva Liptovskom Hrádku, špičkových včelárov, ako i súčasného vedenia SZV a SVS a na tomto rokovaní našli optimálne riešenie. Toto všetko len pre stabilizáciu a rozvoj včelárstva v SR.
Vopred ďakujem.
Ing. Július Selčan , predseda SZV.