![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Feb 2010
|
Prajem dobrý den, potreboval by som zistit, resp. poradit v danej situácii:
Chcel by som dat do prenajmu svoj pozemok, ktorý sa nachádza v areáli bývaleho JRD pod hospodárskymi budovami pre chov dobytka. Súčasný užívatel budov má záujem pozemky pod budovami vysporiadat, čiže aj odkupit, ale ja s odpredajom nesuhlasim a radšej by som to dal do dlhodobého prenájmu,ale nemám skusenosti s podobným problémom .Hlavne ma zaujíma podla čoho sa určuje cena za prenájom, prípadne ako postupovat aby bol spokojný aj užívatel aj ja-vlastník.Dakujem |
|
|
|
|
|
#2 |
|
člen
Registrovaný od: Dec 2007
|
Výšku nájmu pri hospodárskych dvoroch upravuje zákon č. 504/2010 Z. z.. Podľa §1 zákona, pozemok na účely tohto zákona je taký pozemok, ktorý je poľnohospodárskou pôdou alebo časť tohto pozemku, pozemok zastavaný stavbou na poľnohospodárske účely do 24. júna 1991. Čiže za poľnohospodársku pôdu sa považuje aj pozemok zastavaný stavbou v hospodárskom dvore PD.
Pre účely určenia minimálnej výšky nájmu sa hodnota posudzuje podľa bonitovanej pôdnoekologickej jednotky. To znamená, že minimálna výška nájmu je 1% hodnoty určenej podľa BPEJ ročne, tak ako je to pri poľnohospodárskom využívaní pozemku. Pre Vás je výhodnejšie pozemok predať, ak je vlastník stavieb v areáli PD ochotný pozemky kúpiť za prijateľnú cenu. S pozdravom JUDr. Tatiana Líškayová poverená zatupovaním generálneho riaditeľa sekcie legislatívy |
|
|
|