AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Pôdohospodárske fórum > Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Diskusia na poľnohospodárske témy - všeobecne, rozvoj vidieka, legislatíva, poradenstvo...

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 17-05-2017, 13:44   #301
Zetor7711
člen

Registrovaný od: Feb 2017
Počiatočné Re: Vyhodnotenie dotácie Mladý Farmár 2016

Citát:
Pôvodne zaslal miška z lazu
Nedá sa nič než súhlasiť. Všetko toto si uvedomujem a čudovala som sa nad tým už keď som čítala výzvu prvý krát. Ten kto stanovil bodovacie kritériá u nás to jednoznačne robil s iným zámerom ako by mal.
Ale to je už na každej krajine ako si to nastaví. Skúšala som si "vypočítať" body za kritériá u českých susedov, a u nich by som za tých istých podmienok podnikania mala výrazne menej bodov.
Inak Zetor 7711, škoda, že takáto pripomienka (výborne rozpracovaný náhľad na bodovacie kritériá) si nepredložil kým bolo "možné pripomienkovať" nastavenie výzvy. Možno by teraz bolo niečo ináč. A možno aj nie
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.

Naposledy upravil Zetor7711 : 17-05-2017 o 13:56.
Zetor7711 je offline   Odpovedať s citovaním
Sponzorované odkazy
Starý 17-05-2017, 14:40   #302
dowink
člen

Registrovaný od: Apr 2017

wolfpack to si robis prdel??
To uz jaky blbec mohol podpisat taku zmluvu?? šak uz 35000 je malo a s toho este zaplatit take prachy za projekt?? magor z pomocnou školou by podpisal taku zmluvu.
dowink je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 18-05-2017, 12:45   #303
Menirs
člen

Thumbs down Re: Vyhodnotenie dotácie Mladý Farmár 2016

Citát:
Pôvodne zaslal Zetor7711
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať
povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.

Zdravím, Nedá mi nereagovat, už som tu pisal že bodovacie kritéria som pri čítaní tejto výzvy požadoval za objektívne riesenie, ako píše Miška (príspevok 297).
Čo sa týka

nezamestnanosti

Ak chceli vo väčšej miere podporiť regióny z vyšším počtom nezamestnaných stým ja osobne môžem len súhlasiť

Vystup 25000
ak sa zaviazes k splneniu a nesplnís dotáciu vrátiš. Môj názor, ak niekto sa zaviaze ze bude napr. Chovať 200 rodin včiel a niekto len 50 rodin je to rozdiel. Co sa tyka kontroly :
2.8.13 Druhú a*zároveň poslednú ŽoP je žiadateľ povinný podať do piatich rokov od účinnosti zmluvy. V*prípade nesplnenia tejto podmienky je žiadateľ povinný vrátiť prvú splátku pomoci.

Vzdelanie
to že vysokoškolsky vzdelaný dostal viac bodov je podľa mňa tiež normálne.
(Len dopĺňam že sme mgr. a nie ing. takže za toto kritérium sme dostali body za stredu školu.)

Ak by vymysleli hocijaké kritériá, každému nebudú vyhovovať. Vždy sa nájdu špekulanti, ktorý to budú chcieť využiť. Ak berem poctivych farmárov niekomu kritériá sadnu niekomu nie, každý si spocital body a každý sa sám rozhodol či ide do tejto výzvy alebo nie.
Mňa skôr prekvapil ten "humbuk" a to natahovanie okolo tejto výzvy.
Menirs je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 19-05-2017, 06:29   #304
Misko13
člen

Citát:
Pôvodne zaslal Wolfpack
V Polsku dostavali ml. farmari po 24,000 s toho museli preukazat majetok 13,000, ale 40% museli podporu nakoniec vratit, lebo nesplnili k comu sa zaviazali.

Uz okolo 10ludi kontaktovalo PPA, ze agentura co im vypracovala projekt si zakotvila do zmluvy, ze v pripade kladnej odpovede, si agentura narokuje na 9,000 odmenu.

6.1 mala dost penazi pre 1000 ziadatelov, ale pred volbami niekto, cez jednu noc, bez vedomia komisie, premiestnil polovicku na projekty velke od 1 do 2 ml.

Preco tych 10 ludi a pravdepodobne aj viac podpise s agenturou, ktora robi projekty taku zmluvu? To je len a len ich chyba. To je fakt prehnane si pytat pri 50 tis. Eur za vypracovanie projektu 9 tis. Eur (co je 18 %). Viem, ze seriozne agentury si pytaju max 8 %, niektore aj menej. Casto sa tu nadava na agentury, ale niekto si ten projekt nevie vypracovat, nevie pisat "slohy". Ak je seriozna agentura a nie je nenazrana, tak ja nemam nic proti.
Misko13 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 19-05-2017, 06:42   #305
Misko13
člen

Citát:
Pôvodne zaslal Zetor7711
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.

Zetor, tu sa da velmi polemizovat. Osobne som velmi rad, ze tieto kriteria boli nastavene tak, ze neboli subjektivne a teda nezalezalo to od hodnotitela, ako sa vyspi. Toto bolo snad prvy kraj co su eurofondy. Vsetci vieme, ako to na Slovensku chodi. Skor si myslim, ze najväcsi problem je v tom, ze sa hovori, ze vela starych farmarov, ktori uz farmy maju to davalo na svoje deti, ktore polnohospodarstvo v zivote robit nebudu. Ak by sa tomuto zabranilo, tak by mozno bolo peniaze na vsetkych. Dalsia vec je, ze sa podla mna malo najst viac prostriedkov pre mladych farmarov lebo pri tych peniazoch, co tam su su toto len omrvinky.
K niektorym bodovacim kriteriam, ktore si kritizoval. Cielom eurofondov je vyrovnavat regionalne rozdiely, preto tam je aj kriterium o miere nezamestnanosti v danom regione. Takisto vyska standardneho vystupu sa mi zda ok, pretoze je pre spolocnost prinosnejsie, ak sa za rovnaku sumu podporia farmari, ktori dokazu vyprodukovat viac. O kriteriu, ze preco dostavaju viac bodov nezamestnani, tak sa da polemizovat, ale tu tiez chapem tu logiku, ze sa chcu podporit ludia, ktori nepracuju a takato moznost by vedela nastartovat ich podnikanie. Je to tazke nastavit.
Rozhodne je to ale lepsie ako hodnotenie podnikatelskeho zamero. Tam si mozes napisat cokolvek, to su uplne rozpravky. Kto dnes, kto este nema farmu (ale aj ten, kto ju ma) vie povedat, ze ako mu to pojde. Vsetko bude zavisiet, ako zvladne chov a ci bude svoje produkty schopny predavat a to teraz nevies. Navyse mozu prist nepredvidatelne okolnosti, poznam chlapika, co robi trochu so pstrosmi, hovoril mi ze mu to islo a potom zrazu unia pustila jeden rok na trh juhoafricanov a ti dali take ceny, ze vsetci boli v prdeli
Starý 19-05-2017, 07:18   #306
Misko13
člen

Inak ti, ktori dostali dotacie, aky je teraz dalsi postup. Doslo rozhodnutie, ale o dalsom postupe nie je nic pisane.
Starý 19-05-2017, 07:47   #307
Menirs
člen

Teraz by mali poslat zmluvu, ak ju podpises objavy sa v registri zmluv, potom mas statut "mladý farmár" a čakáš ďalej kým pridu peniaze.
Starý 19-05-2017, 08:22   #308
candy12
člen

Gratulujem vsetkym mladym ktorí dostali podporu na zacatie....Ja stale este cakam len uz mam obavy tento tyzden dako nikto nic nikde nepise ze mu schvalili....Nemate niekto nejake info ci to uz odoslali vsetkym uspesnym ziadatelom..Ja som mal 83 bodov zivocisna vyroba osiapane...Díky
candy12 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 19-05-2017, 09:22   #309
Zetor7711
člen

Citát:
Pôvodne zaslal Menirs
Zdravím, Nedá mi nereagovat, už som tu pisal že bodovacie kritéria som pri čítaní tejto výzvy požadoval za objektívne riesenie, ako píše Miška (príspevok 297).
Čo sa týka

nezamestnanosti

Ak chceli vo väčšej miere podporiť regióny z vyšším počtom nezamestnaných stým ja osobne môžem len súhlasiť

Vystup 25000
ak sa zaviazes k splneniu a nesplnís dotáciu vrátiš. Môj názor, ak niekto sa zaviaze ze bude napr. Chovať 200 rodin včiel a niekto len 50 rodin je to rozdiel. Co sa tyka kontroly :
2.8.13 Druhú a*zároveň poslednú ŽoP je žiadateľ povinný podať do piatich rokov od účinnosti zmluvy. V*prípade nesplnenia tejto podmienky je žiadateľ povinný vrátiť prvú splátku pomoci.

Vzdelanie
to že vysokoškolsky vzdelaný dostal viac bodov je podľa mňa tiež normálne.
(Len dopĺňam že sme mgr. a nie ing. takže za toto kritérium sme dostali body za stredu školu.)

Ak by vymysleli hocijaké kritériá, každému nebudú vyhovovať. Vždy sa nájdu špekulanti, ktorý to budú chcieť využiť. Ak berem poctivych farmárov niekomu kritériá sadnu niekomu nie, každý si spocital body a každý sa sám rozhodol či ide do tejto výzvy alebo nie.
Mňa skôr prekvapil ten "humbuk" a to natahovanie okolo tejto výzvy.
Pozdravujem, .... bodovacie kritéria na základe ktorých sú udelované NFP pre 500 mladých farmárov nemôžu byť spravodlivé a už vôbec nie objektívne ak si všetci, ktorí splnili všetky kritériá pre podanie žiadosti a všetky podmienky poskytnutia príspevku nemôžu uplatniť body podľa ktorých sa rozhoduje. Myslím, že tomu rozumie aj žiak základnej školy.
Čo sa týka regiónov. Ak chceli podporiť regióny s vyššou nezamestnanosťou a byť objektívny ... mali výzvu rozdeliť do jednotlivých regiónov. Nič viac nič menej. To by však bola pre niekoho práca navyše ......, takže urobíme to celoštátne. Čo na tom, že niekto bude ukrátený o zopár bodov ...
Výstup som podrobne rozpísal v predchádzajúcom komentári. Pre každú komoditu bol vo výzve stanovený štandardný výstup, ktorý bolo treba dosiahnuť, bola to dokonca jedna z podmienok oprávnenosti ( 2.2.3 ) !
Je naozaj až smiešne, že ak žiadateľ tieto podmienky splní ..... iba za sľuby dostane ďalšie body
Dúfam, že s tým bodom 2.8.13 to nemyslíš vážne. Môj osobný názor je, že o 5 rokov nikto nikomu nebude nič vracať, navyše ak mladý farmár bude dobre fungovať .....
Vzdelanie.
Tam si to napísal nezrozumiteľne a skomolene. Ťažko pochopiť čo si chcel povedať ale podľa mňa normálne nie je, ak sa niekto povyšuje a vyťahuje svojim vzdelaním. Ak ho niekto má je to v poriadku, nikto to nikomu neberie a treba to rešpektovať. Iba si nepochopil to čo som napísal ...., že totiž samotné vzdelanie VŠ vôbec nie je zárukou toho aby bol napr. mladý farmár dobrý, úspešný alebo lepší ako mladý farmár so SŠ vzdelaním. Ak to niekto nepochopí teraz, nepochopí to nikdy. Nemyslím teraz na Teba ale všeobecne.
Alebo sa Ťa opýtam, Ty vieš preukázať, že farmár s VŠ je chytrejší, lepší, úspešnejší ?
Aj posledný odsek si napísal tak trošku "komunisticky a alibisticky". Že každý sám sa rozhodol či do tej výzvy ide alebo nie. To máš pravdu. Nikto nikoho nenútil. Iba si zabudol dodať, že všetci, ktorí sa rozhodli do toho ísť a splnili všetky podmienky musia, resp. mali mať úplne rovnaké šance aj čo sa týka bodovacieho systému a nie hneď na začiatku byť ukrátení možno aj o 15 bodov !!!
Budem sa iba opakovať. Tá výzva bola vyhlásená pre všetkých, pre všetkých mladých farmárov na Slovensku ...... nie iba pre vyvolených ! Financie určené pre túto výzvu sú peniaze daňových poplatníkov tohto štátu ( 25 mil. € ) nie peniaze ministerstva, PPA či asyfu, ktorí má približne 100 členov.
Táto výzvy, táto pomoc mladým farmárom nie je alebo nemala byť o tom či niekomu kritéria sadli alebo nesadli.
Ja si myslím, že mnohí mladí farmári, ktorí už začali, trápia sa pri ťažkých začiatkoch .... pomoc kvôli hlúpemu bodovaciemu systému nedostanú a dostanú ich tí, ktorí ........ ( ale veď to poznáš,... papier znesie všetko a popísať sa dá všeličo )
Zetor7711 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 19-05-2017, 13:11   #310
Menirs
člen

Zdravím, to či bude VS vzdelaný farmár lepší, ako farmár s maturitou či bez školy je otázne. Mam v okolí farmarov, ktorý ani nemajú poľnohospodárske vzdelanie a sú úspešný. Klobúk dole pred nimi. Ja si len myslím, že keď študoval o 5r. Viac mal by mať aspoň viac teoretických vedomostí. Viem si ale predstaviť že chceli dostať do tochto programu čím viac VS vzdelaných.
Podľa výzvy mali podporiť 600 žiadostí, ak sa prihlasilo 1500 ktorý vyhoveli kritériám je logické že všetci nemôžu dostať dotáciu. Keby sa prihlásilo 600 žiadateľov je logické že by mali dostať všetci. Pri takomto pretlaku žiadostí nakoniec o 100 žiadostí podporia žiaľ menej.
Moj názor na štandardný výstup som už popísal.
čo sa týka vracania peňazí, ak farmár po 5r. Nebude schopný dosiahnuť deklarovaný st. Vystup ppa bude od neho vymáhať poskytnú dotaciu. Ja som to tak pochopil a dúfam že to tak aj bude.
Myslím si že aj v niektorých doterajších výzvach bol bodovaci systém a tiež nie všetkým ktorý splnili kritériá, prešiel projekt. Musí sa na nejakom základe selektovat, aby sa nakoniec z 1500 žiadostí vybralo 500. Ideálne by bolo podporiť každého a potom by odpadlo selektovanie na zaklade vzdelania, nezamestnanosti, st. Vystupu...
V radiu som počul že pracujú na druhom kole, mali by presunúť financie z iného opatrenia + co ostane. Je priestor treba navrhnut ine kritériá, ktoré sú podla vas objektívne a poslať kompetentnym.
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania