![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Diskusia na poľnohospodárske témy - všeobecne, rozvoj vidieka, legislatíva, poradenstvo... |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#301 | |
|
člen
Registrovaný od: Feb 2017
|
Citát:
Naposledy upravil Zetor7711 : 17-05-2017 o 13:56. |
|
|
|
|
| Sponzorované odkazy |
|
|
#302 |
|
člen
Registrovaný od: Apr 2017
|
wolfpack to si robis prdel??
To uz jaky blbec mohol podpisat taku zmluvu?? šak uz 35000 je malo a s toho este zaplatit take prachy za projekt?? magor z pomocnou školou by podpisal taku zmluvu. |
|
|
|
|
|
#303 | |
|
člen
|
Citát:
Zdravím, Nedá mi nereagovat, už som tu pisal že bodovacie kritéria som pri čítaní tejto výzvy požadoval za objektívne riesenie, ako píše Miška (príspevok 297). Čo sa týka nezamestnanosti Ak chceli vo väčšej miere podporiť regióny z vyšším počtom nezamestnaných stým ja osobne môžem len súhlasiť Vystup 25000 ak sa zaviazes k splneniu a nesplnís dotáciu vrátiš. Môj názor, ak niekto sa zaviaze ze bude napr. Chovať 200 rodin včiel a niekto len 50 rodin je to rozdiel. Co sa tyka kontroly : 2.8.13 Druhú a*zároveň poslednú ŽoP je žiadateľ povinný podať do piatich rokov od účinnosti zmluvy. V*prípade nesplnenia tejto podmienky je žiadateľ povinný vrátiť prvú splátku pomoci. Vzdelanie to že vysokoškolsky vzdelaný dostal viac bodov je podľa mňa tiež normálne. (Len dopĺňam že sme mgr. a nie ing. takže za toto kritérium sme dostali body za stredu školu.) Ak by vymysleli hocijaké kritériá, každému nebudú vyhovovať. Vždy sa nájdu špekulanti, ktorý to budú chcieť využiť. Ak berem poctivych farmárov niekomu kritériá sadnu niekomu nie, každý si spocital body a každý sa sám rozhodol či ide do tejto výzvy alebo nie. Mňa skôr prekvapil ten "humbuk" a to natahovanie okolo tejto výzvy. |
|
|
|
|
|
|
#304 | |
|
člen
|
Citát:
Preco tych 10 ludi a pravdepodobne aj viac podpise s agenturou, ktora robi projekty taku zmluvu? To je len a len ich chyba. To je fakt prehnane si pytat pri 50 tis. Eur za vypracovanie projektu 9 tis. Eur (co je 18 %). Viem, ze seriozne agentury si pytaju max 8 %, niektore aj menej. Casto sa tu nadava na agentury, ale niekto si ten projekt nevie vypracovat, nevie pisat "slohy". Ak je seriozna agentura a nie je nenazrana, tak ja nemam nic proti. |
|
|
|
|
|
|
#305 | |
|
člen
|
Citát:
Zetor, tu sa da velmi polemizovat. Osobne som velmi rad, ze tieto kriteria boli nastavene tak, ze neboli subjektivne a teda nezalezalo to od hodnotitela, ako sa vyspi. Toto bolo snad prvy kraj co su eurofondy. Vsetci vieme, ako to na Slovensku chodi. Skor si myslim, ze najväcsi problem je v tom, ze sa hovori, ze vela starych farmarov, ktori uz farmy maju to davalo na svoje deti, ktore polnohospodarstvo v zivote robit nebudu. Ak by sa tomuto zabranilo, tak by mozno bolo peniaze na vsetkych. Dalsia vec je, ze sa podla mna malo najst viac prostriedkov pre mladych farmarov lebo pri tych peniazoch, co tam su su toto len omrvinky. K niektorym bodovacim kriteriam, ktore si kritizoval. Cielom eurofondov je vyrovnavat regionalne rozdiely, preto tam je aj kriterium o miere nezamestnanosti v danom regione. Takisto vyska standardneho vystupu sa mi zda ok, pretoze je pre spolocnost prinosnejsie, ak sa za rovnaku sumu podporia farmari, ktori dokazu vyprodukovat viac. O kriteriu, ze preco dostavaju viac bodov nezamestnani, tak sa da polemizovat, ale tu tiez chapem tu logiku, ze sa chcu podporit ludia, ktori nepracuju a takato moznost by vedela nastartovat ich podnikanie. Je to tazke nastavit. Rozhodne je to ale lepsie ako hodnotenie podnikatelskeho zamero. Tam si mozes napisat cokolvek, to su uplne rozpravky. Kto dnes, kto este nema farmu (ale aj ten, kto ju ma) vie povedat, ze ako mu to pojde. Vsetko bude zavisiet, ako zvladne chov a ci bude svoje produkty schopny predavat a to teraz nevies. Navyse mozu prist nepredvidatelne okolnosti, poznam chlapika, co robi trochu so pstrosmi, hovoril mi ze mu to islo a potom zrazu unia pustila jeden rok na trh juhoafricanov a ti dali take ceny, ze vsetci boli v prdeli |
|
|
|
|
|
|
#306 |
|
člen
|
Inak ti, ktori dostali dotacie, aky je teraz dalsi postup. Doslo rozhodnutie, ale o dalsom postupe nie je nic pisane.
|
|
|
|
|
|
#307 |
|
člen
|
Teraz by mali poslat zmluvu, ak ju podpises objavy sa v registri zmluv, potom mas statut "mladý farmár" a čakáš ďalej kým pridu peniaze.
|
|
|
|
|
|
#308 |
|
člen
|
Gratulujem vsetkym mladym ktorí dostali podporu na zacatie....Ja stale este cakam len uz mam obavy tento tyzden dako nikto nic nikde nepise ze mu schvalili....Nemate niekto nejake info ci to uz odoslali vsetkym uspesnym ziadatelom..Ja som mal 83 bodov zivocisna vyroba osiapane...Díky
|
|
|
|
|
|
#309 | |
|
člen
|
Citát:
Čo sa týka regiónov. Ak chceli podporiť regióny s vyššou nezamestnanosťou a byť objektívny ... mali výzvu rozdeliť do jednotlivých regiónov. Nič viac nič menej. To by však bola pre niekoho práca navyše ......, takže urobíme to celoštátne. Čo na tom, že niekto bude ukrátený o zopár bodov ... Výstup som podrobne rozpísal v predchádzajúcom komentári. Pre každú komoditu bol vo výzve stanovený štandardný výstup, ktorý bolo treba dosiahnuť, bola to dokonca jedna z podmienok oprávnenosti ( 2.2.3 ) ! Je naozaj až smiešne, že ak žiadateľ tieto podmienky splní ..... iba za sľuby dostane ďalšie body Dúfam, že s tým bodom 2.8.13 to nemyslíš vážne. Môj osobný názor je, že o 5 rokov nikto nikomu nebude nič vracať, navyše ak mladý farmár bude dobre fungovať ..... Vzdelanie. Tam si to napísal nezrozumiteľne a skomolene. Ťažko pochopiť čo si chcel povedať ale podľa mňa normálne nie je, ak sa niekto povyšuje a vyťahuje svojim vzdelaním. Ak ho niekto má je to v poriadku, nikto to nikomu neberie a treba to rešpektovať. Iba si nepochopil to čo som napísal ...., že totiž samotné vzdelanie VŠ vôbec nie je zárukou toho aby bol napr. mladý farmár dobrý, úspešný alebo lepší ako mladý farmár so SŠ vzdelaním. Ak to niekto nepochopí teraz, nepochopí to nikdy. Nemyslím teraz na Teba ale všeobecne. Alebo sa Ťa opýtam, Ty vieš preukázať, že farmár s VŠ je chytrejší, lepší, úspešnejší ? Aj posledný odsek si napísal tak trošku "komunisticky a alibisticky". Že každý sám sa rozhodol či do tej výzvy ide alebo nie. To máš pravdu. Nikto nikoho nenútil. Iba si zabudol dodať, že všetci, ktorí sa rozhodli do toho ísť a splnili všetky podmienky musia, resp. mali mať úplne rovnaké šance aj čo sa týka bodovacieho systému a nie hneď na začiatku byť ukrátení možno aj o 15 bodov !!! Budem sa iba opakovať. Tá výzva bola vyhlásená pre všetkých, pre všetkých mladých farmárov na Slovensku ...... nie iba pre vyvolených ! Financie určené pre túto výzvu sú peniaze daňových poplatníkov tohto štátu ( 25 mil. € ) nie peniaze ministerstva, PPA či asyfu, ktorí má približne 100 členov. Táto výzvy, táto pomoc mladým farmárom nie je alebo nemala byť o tom či niekomu kritéria sadli alebo nesadli. Ja si myslím, že mnohí mladí farmári, ktorí už začali, trápia sa pri ťažkých začiatkoch .... pomoc kvôli hlúpemu bodovaciemu systému nedostanú a dostanú ich tí, ktorí ........ ( ale veď to poznáš,... papier znesie všetko a popísať sa dá všeličo ) ![]() |
|
|
|
|
|
|
#310 |
|
člen
|
Zdravím, to či bude VS vzdelaný farmár lepší, ako farmár s maturitou či bez školy je otázne. Mam v okolí farmarov, ktorý ani nemajú poľnohospodárske vzdelanie a sú úspešný. Klobúk dole pred nimi. Ja si len myslím, že keď študoval o 5r. Viac mal by mať aspoň viac teoretických vedomostí. Viem si ale predstaviť že chceli dostať do tochto programu čím viac VS vzdelaných.
Podľa výzvy mali podporiť 600 žiadostí, ak sa prihlasilo 1500 ktorý vyhoveli kritériám je logické že všetci nemôžu dostať dotáciu. Keby sa prihlásilo 600 žiadateľov je logické že by mali dostať všetci. Pri takomto pretlaku žiadostí nakoniec o 100 žiadostí podporia žiaľ menej. Moj názor na štandardný výstup som už popísal. čo sa týka vracania peňazí, ak farmár po 5r. Nebude schopný dosiahnuť deklarovaný st. Vystup ppa bude od neho vymáhať poskytnú dotaciu. Ja som to tak pochopil a dúfam že to tak aj bude. Myslím si že aj v niektorých doterajších výzvach bol bodovaci systém a tiež nie všetkým ktorý splnili kritériá, prešiel projekt. Musí sa na nejakom základe selektovat, aby sa nakoniec z 1500 žiadostí vybralo 500. Ideálne by bolo podporiť každého a potom by odpadlo selektovanie na zaklade vzdelania, nezamestnanosti, st. Vystupu... V radiu som počul že pracujú na druhom kole, mali by presunúť financie z iného opatrenia + co ostane. Je priestor treba navrhnut ine kritériá, ktoré sú podla vas objektívne a poslať kompetentnym. |
|
|
|