![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Aug 2015
|
Dobrý deň, som absolútny laik v oblasti poľnohospodárstva, preto Vás prosím o pochopenie mojich otázok.
Prenajímam ornú pôdu PD. V týchto dňoch ma PD požiadalo o podpísanie dodatku zmluvy, týkajúceho sa splnomocnenia na zastupovanie prenajímateľa ako vlastníka poľovných pozemkov na právne úkony v zmysle zákona o poľovníctve 274/ 2009 Z.z. Je možné ornú pôdu prenajímať na poľovné účely? Som teda vlastníkom poľovných pozemkov alebo ornej pôdy? Môžem z PD jednať aj o zisku z prenajímania tejto pôdy, nakoľko doteraz mi platia 1,5% z ceny pôdy, ale podľa mňa, ak ju PD ďalej prenajíma, zvyšujú sa im zisky... V zmluve z roku 2014 je uvedený aj bod, že sme sa dohodli s nájomcom aj na tom, že pozemky sa prenajímajú aj na vykonávanie poľovníctva. Chcem sa opýtať, či uvedená zmluva bude platná aj keď nepodpíšem dodatok, príp. ani ostatní podieloví spoluvlastníci. Ďakujem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Podľa § 2 písm. o) zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov každý pozemok, ktorý nie je definovaný ako nepoľovná plocha, je poľovným pozemkom. Ako vlastník pozemku - ornej pôdy, ste teda zároveň vlastníkom poľovného pozemku. Poľovné pozemky sú zaradené do poľovných revírov, uznaných orgánmi štátnej správy poľovníctva. Vlastníci poľovných pozemkov, uznaných za poľovný revír (t. j. vlastníci poľovného revíru), rozhodujú o využití práva poľovníctva v poľovnom revíri, na zhromaždení vlastníkov poľovných pozemkov podľa § 5 zákona o poľovníctve. Na tomto zhromaždení sa môže vlastník pozemku zastupovať sám, alebo sa môže dať prostredníctvom splnomocnenia zastúpiť inou fyzickou alebo právnickou osobou (napr. aj PD). Zhromaždenie vlastníkov rozhoduje nielen o tom, kto bude užívať poľovný revír, ale aj o výške náhrady za jeho užívanie (obvykle sa dohodne cena/ha/rok). Podľa § 15 ods. 1 zákona o poľovníctve dohodnutá náhrada za užívanie poľovného revíru patrí jednotlivým vlastníkom poľovného revíru podľa podielu poľovných pozemkov na celkovej výmere poľovného revíru. Avšak podľa § 7 ods. 3 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v zmluve o nájme pozemkov na poľnohospodárske účely možno dohodnúť, že nájomca môže zastupovať prenajímateľa v konaniach podľa zákona o poľovníctve za primeranej výšky nájomného. Z uvedeného vyplýva, že PD môže poberať „nájomné“ za užívanie poľovného revíru namiesto vlastníka pozemku len v prípade, ak to má upravené v zmluve podľa § 7 ods. 3 uvedeného zákona. Podmienky platnosti, resp. zániku zmluvy by mali byť upravené v zmluve. Nepodpísaním dodatku k zmluve môže zmluva stratiť platnosť len v tom prípade, ak je to v zmluve vyslovene uvedené. Konkrétne k otázkam, ktoré ste položili uvádzame nasledovné: Otázka: Je možné ornú pôdu prenajímať na poľovné účely? Odpoveď: Áno. Otázka: Som teda vlastníkom poľovných pozemkov alebo ornej pôdy? Odpoveď: Ste vlastníkom ornej pôdy, ktorá je poľovným pozemkom (pokiaľ nie je ohradená). Otázka: Môžem s PD jednať aj o zisku z prenajímania tejto pôdy? Odpoveď: Vo všeobecnosti, pokiaľ tomu nebránia nejaké osobitné okolnosti, samozrejme môžete. Otázka: Bude zmluva bude platná aj keď nepodpíšem dodatok, príp. ani ostatní podieloví spoluvlastníci? Odpoveď: Podmienky platnosti, resp. zániku zmluvy by mali byť upravené v zmluve. Nepodpísaním dodatku k zmluve môže zmluva stratiť platnosť len v tom prípade, ak je to v zmluve vyslovene uvedené. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 19-08-2015 o 08:24. |
|
|
|