![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Nov 2013
|
Som vlastnik pody o vymere 3,3 ha ktoru bez najomnej zmluvy uziva PD som podielnik ucasti 2/7 a druzstvo mi ju nechce dat 'ziadost tam je uz 3roky'mam sa obratit na sud? Ved chcem len svoje
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
vo Vašej žiadosti uvádzate, že ste spoluvlastník poľnohospodárskej pôdy o výmere 3,3 ha v podiele 2/7. Na uvedený pozemok nemáte s PD podpísanú nájomnú zmluvu a požiadali ste o vyčlenenie pozemku do užívania, čo PD nerešpektovalo. Nakladanie s pozemkom v prípadoch ak ide o podielové spoluvlastníctvo upravuje Občiansky zákonník v § 139 ods. 2. V zmysle tohto ustanovenia „o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov.“. Ak má PD podpísanú zmluvu o nájme s väčšinou na určitú dobu, má právo pozemok užívať aj bez Vášho súhlasu. To ale neznamená, že Vám nemá za nájom platiť. Vo Vašom prípade, ak chcete pozemok užívať, musíte sa dohodnúť s ostatnými spoluvlastníkmi o ukončení nájmu a potom žiadať PD o vyčlenenie Vášho pozemku, alebo ak to nie je možné dáte návrh na uzavretie podnájomného vzťahu s PD na iný pozemok podľa § 12a zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 28-11-2013 o 12:56. |
|
|
|