AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 10-03-2009, 10:52   #1
Marianna26
člen

Registrovaný od: Jan 2009
Počiatočné vydanie náhradných pozemkov §12a

Dobrý deň,
ja by som mala otázku v súvislosti s § 12a zákona č. 504/2003, v zmysle ktorej doterajší nájomca je povinný uzatvoriť s doterajším prenajímateľom podnájomnú zmluvu, ak doterajší prenajímateľ vyzval nájomcu na vrátenie pozemkov, ktoré nemožno vydať, alebo ich nemožno racionálne užívať.
To znamená, že na základe tohto ustanovenia doterajší nájomca (napr. družstvo) nie je povinný vydať pozemky nachádzajúce sa v mojom vlastníctve (doterajší prenajímateľ),ak moje pozemky tvoria súčasť väčšieho celku, resp. nie je povinný vydať na jeho vlastné náklady náhradný pozemok? Ako to funguje v praxi? V podnájomnej zmluve mám ja, ako vlastník nehnuteľností postavenie nájomcu a družstvo je prenajímateľom? Čo je predmetom nájmu? Náhradné pozemky určené doterajším nájomcom (napr. družstvo?)?
Ako mám chápať poslednú vetu 1. odseku, že nájomca má právo hospodáriť na pozemkoch doterajšieho prenajímateľa za tých istých podmienok, ako sú upravené v podnájomnej zmluve? To znamená, že ja mám napr. platiť aj nájomné družstvu, tak, ako družstvo platí za moje pozemky, mne?
Marianna26 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 17-03-2009, 14:14   #2
Odbor komunikácie MPSR
člen

Registrovaný od: Dec 2007
Počiatočné Re: vydanie náhradných pozemkov §12a

Zákonom č. 571/2008 Z. z. bol novelizovaný zákon č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách a zákon č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Novelou sa vypustilo ustanovenie § 15 zo zákona o pozemkových úpravách, podľa ktorého hradil náklady na vyčlenenie pozemkov vlastných alebo do náhradného užívania štát. Ako náhradné opatrenie, ktoré malo zabezpečiť možnosť vlastníkom obhospodarovať svoje pozemky, bolo v zákone o nájme prijaté nové ustanovenie, ktorým sa riadia postupy pri ukončení nájmu. Podľa tohto ustanovenia sa rieši ukončenie nájmu tak, že sa vlastník, doterajší prenajímateľ a nájomca (doterajší nájomca) dohodnú na užívaní iného pozemku, v prípade ak pôvodný pozemok vlastníka nie je prístupný a to formou podnájomnej zmluvy. Nájomca potom môže (má právo) obhospodarovať pozemok pôvodného prenajímateľa za tých istých podmienok, za akých pôvodný prenajímateľ užíva náhradné, t.j. bezodplatne. Náklady spojené s vyčlenením náhradného pozemku hradia pôvodný prenajímateľ a pôvodný nájomca rovnakým dielom. Ak ide o vlastné pozemky, na ktorých bol ukončený nájom, hradí vlastník náklady na vyčlenenie pozemku v plnej miere.

S pozdravom

JUDr. Jaroslav Puškáč
generálny riaditeľ
sekcie legislatívy
Odbor komunikácie MPSR je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania