AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 21-04-2008, 07:39   #1
ptrokan
člen

Registrovaný od: Aug 2007
Počiatočné Rybník nie je stavba ?

Kúpil som rybník, ktorý ešte nemá vysporiadané pozemky. Bol postavený v rokoch 1960 - 1964 poľnohospodárskym družstvom. Následne bol odpredaný inej právnickej osobe od ktorej som ho nedávno kúpil. Požiadal som kataster o vklad môjho vlastníctva do katastra nehnuteľností. Na moje prekvapenie mi odpovedali, že rybník nie je stavba a teda nevkladá sa do katastra. Vyznačili mi parcelu "C" vodná plocha kód 11110. Pochopím, že VN tvorí hrádza a zátopové územie, ale rybník má ľudskou činnosťou vytvorené štyri steny - hrádze a dno, leží mimo vodného toku a teda mi nie je jasné prečo nie je stavbou. V roku 2002 kataster vytvoril z parcely "E" pasienok evidovanej v pozemkovej knihe, ktorá tvorí časť rybníka parcelu "C" kód 11110 vodná plocha, parcelu "C" kód 14700 iné pozemky a parcelu "C" kód 13321 zastavená plocha. Žeby sa stal prírodný úkaz a zrazu sa na pasienku zjavili hrádze, ktoré medzi sebou uzavrely vodnú plochu, napájací a výpustný objekt ? Majiteľovi týchto pozemkov vlastne z l e g a l i z o v a l i alebo uviedli do omylu ?, že je vlastníkom rybníka. Ako zaevedovať vlastníctvo stavby rybníka ? Bola by možnosť kódom 13361 - pozemky na ktorých sú postavené inžinierske stavby, vodné stavby ( vodné cesty, hate, priehrady, hrádze, vodné elektrárne a iné vodné stavby. Za skorú odpoveď vopred ďakujem. ptrokan
ptrokan je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 06-05-2008, 11:35   #2
Odbor komunikácie MPSR
člen

Registrovaný od: Dec 2007
Počiatočné Re: Rybník nie je stavba ?

V katastri nehnuteľností sú evidované aj stavby. V pochybnostiach, či ide o predmet evidovania „stavba“ – rozhoduje príslušná správa katastra (§ 6 ods. 2 zákona NR SR č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam v znení neskorších predpisov).
V prípade nespokojnosti občana s činnosťou správy katastra je možné obrátiť sa na jej nadriadený orgán – Katastrálny úrad, prípadne Úrad geodézie, kartografie a katastra SR.

S pozdravom

Mgr. Michaela Pallayová
poverená zastupovaním
generálneho riaditeľa
sekcie legislatívy
Odbor komunikácie MPSR je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania