![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
|
Vážený pán minister.!
V júli 2004 som sa stala vlastníčkou 4/6 ornej pôdy z celku, 2/6 vlastnia neznámi vlastníci. Požiadala som Pozemkový úrad Trnava o navrátenie pôdy. PU Trnava ma informoval o nemožnosti navrátenia mojej pôdy, nakoľko v roku 1998 bola daná do náhradného užívania. Nahradny užívatelia sú súkromné osoby, ktoré zase dali moju pôdu do užívania ďalšej súkromnej osobe. Chcela by som podotknúť, že pozemok je okrajový s prístupovou cestou. Pýtam sa Vás kto ma právny nárok na užívanie pôdy? Vlastník alebo náhradný užívateľ, ktorý ho ďalej prenajíma? Podotýkam, že za pôdu platím riadne dane a z Poľnohospodárskym družstvom ani s PU nemám podpísanú žiadnu nájomnú zmlúvu. Zmluvu nemali podpísanú ani predošlý vlastníci. S pozdravom Lívia |
|
|
|
#2 |
|
|
Vážená pani Lívia,
ustanovenie § 15 zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách umožňuje vyčleniť pozemky vlastníkom, ktorí o to požiadajú, náhradné pozemky do dočasného užívania na čas a za okolností ustanovených citovaným zákonom. Vo Vašom prípade bol na pozemkoch, ktorých ste sa stali vlastníčkou, tiež vyčlenený pozemok do náhradného užívania a Vy musíte toto obmedzenie strpieť. Ten, komu bol pozemok vyčlenený, ho môže ďalej prenajímať. Zákon nepozná obmedzenia, ktoré by bránili takémuto nakladaniu s náhradným pozemkom a túto možnosť potvrdzuje aj ustanovenie § 2 ods. 1 zákona č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. To, že platíte daň za pozemok a nemáte uzavretý nájomný vzťah s družstvom, nemá vplyv na dnešný skutkový stav. Daň na Váš pozemok má platiť ten, komu bol pozemok vyčlenený do náhradného užívania, ako vyplýva z § 5 ods. 2 zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Čo sa týka nájomného vzťahu, vo Vašom prípade ide o nájom zo zákona podľa § 22 ods. 2 zákona č. 229/1991 Zb. a je na dohode, či vyzvete družstvo k uzavretiu nájmu alebo dáte výpoveď a požiadate pozemkový úrad o vyčlenenie náhradného pozemku. S pozdravom Zsolt Simon minister pôdohospodárstva SR |
|
![]() |
| Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
Podobné témy
|
||||
| Téma | Tému začal | Fórum | Reakcie | Posledný príspevok |
| náprava krivdy | Szabóová Mária | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 14-06-2006 07:47 |