![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
|
Vazeny pan minister,
v prvom rade ma velmi mrzí. ze za 3 tyzdne som nedostal odpoved na moj dotaz ohladom sucha / od 22.10.2003 /. Po piatkovom stretnuti na RO MP SR sme zistili dalsie doplnenie riesenia sucha a potreby vydokladovania. Avsak musim znovu reagovat, ked nebol som uspokojeny odpovedou, ze riesenie je mozne len u plodin, ktore obsahuje tabulka dana od MP SR. Moja otazka spociva v nasledovnom: okrem iného neriesi sa napr. koren cakanky, ktorej spracovatelia B.M.Kavoviny Sered vyvazajú viac ako 95 %,co by malo byt pre Slovensko prioritou, lebo ide o plodinu, ktora znizuje zahranicny deficit. Viac krat sa uvedený problem dodatocne riesil aj v dotacnych vynosoch, ked nie je mozne tuto plodinu zvysit zo strany prvovyroby,pre jej nezaujem a vysoku narocnost, lebo nie je ju mozne riesit chemizaciou a je potrebná rucna praca. Aj v roku 2003 je výmera len nieco vyse 360 ha, ked spracovatelska kapacita ako i moznost odbytu do zahranicia je viac ako trojnasobna. Myslim si, ze plodiny, ktore tvoria vyvoz a nerobia problemy v nadbytku by bolo potrebné podporit. Vela obcanov ale i provyrobcov ani nepozna tento stav, preto by bolo vhodne venovat pozornost aj takym plodinam, aby sme nedopadli ako napr. s chmelom, ked sme plochy po roku 1990 znizili na 25 % a teraz hladáme moznost vyriesenia zvysenia pestovania nad sucasnych 310 ha na Slovensku, ved aj tato plodina patri medzi narocne a taktiez nie je zahrnuta v rieseni sucha a táto je velmi odkazana na vodu a teplo. Takto by bolo mozne vymenovavat aj dalsie zaujimave plodiny pre Slovensko, ktore mozno nie su tak zname, avsak mozu byt v EU velmi zaujimave pre pestovatelov-prvovyrobcov, avsak potrebuju sa dostat do povedomia a tu je potrebne aj od Vas podporit to, co je pre Slovensko v buducnosti riesitelne tak, aby sme nedostavali kvoty a tym obmedzovali plochy. Uvede-ne plodiny a mozno i dalsie by nemali mat problem s kvotaciou, skor opacne.Nemal som zaujem takto pezentovat svoje zaujmy, ale ide mi o podporu v myslienkach nasich odberateov, ktori by chceli od nas zvysenie pestovania, ale nie vzdy mozeme takto urobit, ked necitime ked uz nie financnu podporu, tak aspon moralne ocenenia od nasich statnych zastupcov v organoch ministerstva a pod. Verim, ze nielen spomenute plodiny, ale aj mnoho dalsich, ktore maju podobny osud v inych regionoch sa dostanú do uvedeneho" almuzneho" poriesenia sucha a samozrejme sa aj budu rozvijat v pestovatelskej discipline nás prvovyrobcov,v nasledujucich rokoch, ked budeme vidiet podporu od MP SR a ostatnych zodpovednych institucii. Prosim o ospravelnenie, ze znovu sa vraciam k uvedenemu problemu, nechcel som zatazovat, ale stav a potreba informovanosti ako aj moznosti riesenia, ked je este cas si to vyzaduje.Dakujem za trpezlivost a ocakavam aspon ciastocne vysvetlenie. S pozdravom Ing. Jozef Gulik, konatel spol. Polnochov s.r.o. |
|
|
|
#2 |
|
|
Vážený pán Gulik,
chápem vašu oprávnenú netrpezlivosť pri konečnom rozhodovaní o podmienkach finančných úhrad za škody spôsobené suchom na požnohospodárskych kultúrach. Pri všetkej našej snahe sme museli riešiť komplikované nadväznosti súvisiace s uplaňovaním dikcie zákona č. 240/1998 Z.z o požnohospodárstve a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov. Definitívne rozhodnutie z MF SR padlo až 30.10.2003 a tak ďalší harmonogram postupu uhradenia finančných prostriedkov za sucho je nasledovný: - do 10.11.2003 sa sústreďovali žiadosti na RO MP SR - do 18.11. 2003 RO MP SR spracujú žiadosti, ktoré sa rozšírili o komodity cukrová repa, kukurica na zrno a slnečnica, čakanka o ktorej píšete nebola predmetom rokovaní - do 20.11.2003 sa žiadosti z RO sústredia na MP SR ,kde sa skontrolujú a následne budú vyplácané žiadatežom ktorý splnili podmienky. Podmienky sú uvedené v Doplnku č.2 k metodickému usmerneniu k niektorým ustanoveniam Výnosu MP SR z 21 januára 2003 č. 148/2/2003. Doplnok k Metodickému usmerneniu bol vykonaný na základe mimoriadneho riešenia strát v požnohospodárskej výrobe v roku 2003 z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok a cenových dopadov na požnohospodárske výrobky. S pozdravom Zsolt Simon minister pôdohospodárstva SR |
|
|
|
#3 |
|
|
Vazeny pan minister, prosim o informaciu, kedy budu vyplatene dotacie na sucho? Zaroven by som bol rad, keby ste ich zverejnili, aby bol prehlad o ich poskytnuti. Ak nam patria, tak sa nemusime za zverejnenie hambit, nech si moze kazdy preverit, co sme dostali za odskodnenie, aj pan minister Zajac, ktorý nás polnohospodarov ma" vo velkej láske a v priazni ." Dakujem a prajem vela uspechov v rieseni splnenia podmienok pre vstup do EU, aby ich v masokomunikacnych prostriedkoch stale neomielali a tym nas davali do polochy najneschopnejsich pred verejnostou, národom SR. S pozdravom Ing.Jozef Gulik konatel spoloc.Polnochov,s.r.o. |
|
![]() |
| Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
Podobné témy
|
||||
| Téma | Tému začal | Fórum | Reakcie | Posledný príspevok |
| Dotaz na čerpanie dotácií na rok 2003 | Ing. Staroň, spol. ASIK,s.r.o. | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 14-01-2004 07:43 |
| rozdežovanie dotácii na sucho | Bc. Juraj Mráz | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 01-12-2003 07:23 |
| škody za sucho | Ing. Nuoška, Ing. Storoška | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 10-09-2003 07:39 |
| Sucho 2003 | Radoslav Štutika | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 18-06-2003 07:15 |
| Dotazy k Výnosom r. 2003 | RPPK Lučenec | Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) | 1 | 05-03-2003 07:48 |