AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 08-03-2016, 19:56   #1
MLADY FARMAR
člen

Registrovaný od: Mar 2016
Počiatočné Spf

Som SHR od roku 2014. V decembri 2014 som žiadal SPF o prenajom pôdy neznámych vlastníkov v presne označenom kultúrnom diely. SPF zaradilo moju žiadosť do zoznamu žiadateľov, čo som zistil z ich stránky. Oficiálne som nedostal žiadnu odpoveď na moju žiadosť. V roku 2015 podpísovalo SPF nové nájomne zmluvy s pôvodnym užívateľom - družstvom, kde som v lehote podal namietku voči práve tomu kultúrnemu dielu, ktorý som žiadal SPF do prenájmu. Keďže v našom katastri nie sú urobené pozemkové úpravy, dohodol som sa s družstvom, že budem môcť tento KD užívať s tým, že oni mi nemôžu zaručiť, že ďalší rok tam musím naďalej byť. SPF v našom katastri spravuje cca 50% poľ. pôdy, preto bolo v mojom záujme ako mladého farmára, aby som mal istotu, že nebudem každý rok premiestňovaný na iné kultúrne diely (stavať oplotky nie je lacná záležitosť), uzavrieť zmluvu o nájme práve s SPF. Od SPF som dostal odpoveď, že družstvo malo prednostné právo, platí dane, na danom KD ma uzatvorené nájomné zmluvy (podotýkam nie na celý KD - z 50 ha cca 23 spravuje SPF, takisto aj ja tam vlastním, resp. mám uzatvorené nájomné zmluvy na časť parciel),.. atď, preto našej namietky nevyhoveje.
Pýtam sa ako má teda nový, mladý farmár začať podnikať v poľnohospodárstve, keď sa nemôže dostať k pôde?? Mám uzatvorené nájomné zmluvy, resp. vlastním množstvo parciel v podieloch po celom kú.,
bez nájomnej zmluvy s SPF nedosiahnem nikde nadpolovičnú väčšinu a preto ťaháme za kratší koniec. Družstvo nám do dohody nechce započítať parcely, kde nie je nadpolovičná väčšina, a vlastne momentálne sa vyhýbajú uzavretiu akejkoľvek dohody

Prednostné právo je len právom, nie povinnosťou, musí SPF vždy uzavrieť zmluvu s tým kto mal prednostné právo?? išlo o výmeru 23 ha, pričom družstvo má prenajaté spolu od SPF 830 ha pôdy.

Môže družstvo požiadať SPF o uzavretie podnájmu s nami? pretože ak sa dohodneme na užívaní určitého KD, tak v každom KD je aj SPF a bez ich súhlasu nemôžu dávať do podnájmu.

Ako chce štát podporiť mladým hospodárov, keď v tomto prípade ťaháme za kratší koniec, kedže družstva tu boli oveľa skôr a dobrovoľne malým a mladým hospodárom pôdu len tak nevydajú.

v zmysle zákona 504/2003 § 13
(4) Prednostné právo na nájom pozemkov podľa odseku 3 nevzniká k pozemkom, o nájom ktorých prejaví záujem, okrem doterajšieho nájomcu, aj mladý poľnohospodár11c) alebo poľnohospodár spĺňajúci podmienky malého podniku11d) alebo mikropodniku,11e) ktorý sa na pozemkoch zmluvne zaviaže vykonávať špeciálnu rastlinnú výrobu alebo živočíšnu výrobu v rozsahu podľa osobitného predpisu,11f) a preukáže, že už má vo vlastníctve alebo nájme od iných vlastníkov poľnohospodárske pozemky. Fond môže prenajať mladému poľnohospodárovi11c) alebo poľnohospodárovi spĺňajúcemu podmienky malého podniku11d) alebo mikropodniku11e) pozemky vhodné na vykonávanie špeciálnej rastlinnej výroby alebo živočíšnej výroby v rozsahu podľa osobitného predpisu do výmery ním vlastnených alebo prenajatých pozemkov, najviac však do výmery 28 ha.

Moja otázka znie - prečo na školeniach všade hovoria, že SPF vydá mladému hospodárovi pôdu, iba ak bude mať doklad o tom, že je mladým farmárom v zmysle predopatrenia 6.1. Z tohto zákona to takto nevyplýva, boli k tomuto zákonu vydané nejaké usmernenia??? Zákon odkazuje na NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1305/2013 - kde je definícia článok 2, písm n/, „mladý poľnohospodár“ je osoba, ktorá nemá v čase
podania žiadosti viac ako 40 rokov, má primerané zručnosti
a spôsobilosti potrebné na výkon zamestnania a prvýkrát
zakladá poľnohospodársky podnik ako najvyšší predstaviteľ
uvedeného podniku;
tu nie je zmienka o predopatrení. Nie je to potom diskriminačné, keď sa vylúčili mladý poľnohospodári do 40 rokov, ktorí mali SHR založené pred výzvou na predopatrenie 6.1 a išlo o ich prvé založenie??

a posledná otázka - čo znamená špeciálna rastlinná a živočíšna výroba - potreboval by som presnú definíciu, resp. konkrétny zákon, aby som si mohol zistiť, či skutočne doterajšie družstvo spĺňa podmienky špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby - a vtedy by mu SPF nemohlo znížiť výmeru.

Ďakujem za odpoveď.
MLADY FARMAR je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 09-03-2016, 08:06   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Spf

Dobrý deň,

Odpoveď na Vami položené otázky sa pokúsime naformulovať nie v poradí a štruktúre ako ste ich položili, ale z hľadiska širších súvislostí zohľadňujúcich účel podpory mladých farmárov. Problematiku, na ktorú vo Vašich úvahách a otázkach poukazujete možno rozdeliť do dvoch oblastí a to:

-na oblasť zabezpečenia prístupu mladého farmára k pôde v správe a nakladaní SPF

-na oblasť statusu mladého farmára, ktorý sa môže o prenájom takejto pôdy uchádzať.

Z hľadiska prvej oblasti si trúfame povedať, že SPF vytvoril korektný mechanizmus na dosiahnutie cieľa, ktorým je umožniť mladým farmárom prenájom pôdy vo výmere, ktorú vlastnia alebo majú prenajatú a to až do výmery 28 ha tak, ako to ustanovuje § 13 ods. 4 zákona č. 504/2013 Z. z. v znení neskorších predpisov. Fond totiž pri uzatváraní nových nájomných zmlúv, do týchto zmlúv zapracoval ustanovenie, podľa ktorého sa nájomca zaväzuje fondu uvoľniť pozemky, ku ktorým vznikne právo na prenájom mladým farmárom. Nesplnenie tejto podmienky tieto zmluvy sankcionujú hrozbou odstúpenia od takejto zmluvy. Z uvedeného vyplýva, že družstvám nemôže dať pozemky do podnájmu, ale musí ich uvoľniť SPF ktorý s Vami uzavrie riadnu nájomnú zmluvu a iba v prípade, že v tejto nájomnej zmluve budú obsiahnuté niektoré neprístupné pozemky môže družstvo s Vami uzatvoriť podnájomnú zmluvu podľa § 12a citovaného zákona.
Z hľadiska statusu mladého farmára, ktorému vznikne právo na prenájom pozemkov od SPF máme dojem, že Vám nie je známe ustanovenie § 2a ods. 2 písm. a) nariadenia vlády č. 238/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov, ktoré jasne uvádza, že prílohou žiadosti o prenájom pôdy je rozhodnutie PPA o poskytnutí nenávratného finančného príspevku podľa podopatrenia 6.1 resp. 6.2. Tým je aj daná odpoveď na problematiku dátumu registrácie mladého farmára ako SHR, pretože do výzvy podľa podopatrenia 6.1 nasmerovanej na podporu mladých farmárov, sa mohol prihlásiť iba mladý farmár, zaregistrovaný ako SHR po dátume vyhlásenia tejto výzvy. Nariadenie EP a Rady č. 1305/2013 dáva členským krajinám možnosť takejto modifikácie a preto ju nemožno považovať za diskriminačnú. K poslednej Vami položenej otázke týkajúcej sa definície špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby pre účely posúdenia či doterajšiemu užívateľovi vzniká alebo nevzniká prednostné právo na zachovanie doterajšieho nájmu pozemkov uvádzame, že tu je rozhodujúci zoznam uvedený vo výzve k už uvedenému podopatreniu 6.1 PRV. Toto vyplýva z § 13 ods. 7 citovaného zákona.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 09-03-2016 o 14:40.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania