![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: May 2014
|
Dobrý den
Chcel by som začať podnikať v poľnohospodárstve ale ked že je problem získať pôdu do nájmu tak som sa informoval u ludí v našej obci ako je to zo zmluvami u nich, od kedy do kedy maju nájom a na ako dlho.Pôdu u nas v celej obci obhospodaruje jedna firma. Ale k veci: V tých zmluvách stojí u niektorých ľudí nájom pôdy na dobu 25 rokov. Po preštudovani zakona o najme pôdy som sa dočítal že je možny nájom najviac na dobu 15 rokov .Podotýkam že ide len o ornu pôdu a trvalý trávny porast. Otazka znie: Je takato zmluva platná!!!??? Ked nie,dá sa takáto zmluva vypovedať alebo ako by mal vlastník na takúto zmluvu reagovať. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
V súčasnej dobe nájomný vzťah na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch upravuje zákon č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o nájme“) s účinnosťou od 1.januára 2004. Podľa § 8 ods. 1 zákona o nájme doba nájmu je najmenej 5 rokov a najviac 25 rokov. Výpoveď z nájmu upravuje § 12 ods. 1 zákona o nájme: Ak prenajímateľ (vlastník) alebo nájomca rok pred uplynutím času, na ktorý bol nájom dohodnutý, písomne nevyzve druhú stranu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku po skončení nájmu, zmluva sa obnovuje na určitý čas podľa § 8. Dnešné hospodáriace subjekty sú samostatné právnické alebo fyzické osoby s právnou subjektivitou a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nemá kompetencie na riadenie a zasahovanie do ich činnosti, ani na posudzovanie platnosti nájomných zmlúv. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 09-09-2015 o 07:36. |
|
|
|