![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jun 2014
|
Prajem dobry den,
som vlastnikom pody, nieco cez 2ha a planujem tuto podu vymenit za cca 1,5ha. Obidve parcely, teda tu co vlastnim a aj ta, urcena na vymenu su v tom istej obci, defacto od seba vzdalene 500m. Mam menej ako 40 rokov, teda stale mozem byt povazovany za mladeho farmara. Momentalne v agro sektore nepodnikam, hoci planujem vybudovanie malej farmy na zeleninu. Podla "Zákona o o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov", § 4, bod 1) pismeno a) a § 4, bod 10) plati: § 4 (1) Vlastník alebo iná osoba oprávnená previesť vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku (ďalej len „prevádzajúci“) môže poľnohospodársky pozemok, bez použitia postupu podľa odsekov 3 až 10 a podľa § 5 a 6, previesť do vlastníctva a) osobe, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ) ako podnikanie najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, (10) Na nadobúdateľa, ktorý je mladým poľnohospodárom, ) sa nevzťahuje ustanovenie o povinnosti vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky. Mladý poľnohospodár nemôže poľnohospodársky pozemok prenajať, predať ani darovať tri roky od nadobudnutia vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Moje otazky: 1) Znamena to teda, ze hoci v bode 1a) je napisane, ze osoba vykonava polnohospodarsku cinnost min. 3 roky, tak na mladeho farmara sa to nevztahuje (bod 10) a tym padom nemusi ani dalej riesit to, co je popisane v bodoch 3-10? 2) Kedze ja nechcem nadobudnut podu kupou ale len vymenou v tej istej obci a som mlady farmar, ako mam postupovat? Vopred Vam dakujem za odpovede a prajem pekny den, agro11 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Všeobecne o príspevkoch na poľnohospodárske podnikanie pre malých, mladých a rodinných farmárov sa dočítate v Koncepcii podpory pre malých, mladých a rodinných farmárov, ktorú nájdete tu: http://www.rokovania.sk/Rokovanie.as...Material=24020. Podrobnejšie informácie budú zverejnené vo výzve. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] |
|
|
|