![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Nov 2006
Lokalita: BA
|
Som vlastníkom pozemkov o výmere cca 30 ha v extraviláne obce. Nakoľko som mal problémy s poľovníkmi, požiadal som príslušný lesný úrad o vyhlásenie mojich pozemkov za nepoľovnú plochu. Okrem 100,-Eur správneho poplatku, lesný a pozemkový úrad odo mňa žiada aj predloženie
geometrického plánu, ktorého cena sa môže vyšplhať aj na niekoľko tisíc EUR. V zákone o Poľovníctve však v § 4 ods 7 vyhotovenie geometrického plánu nie je podmienka pre vyhlásenie pozemkov za nepoľovnú plochu. V mojom prípade sú pozemky zreteľne oddelené prírodnými hranicami v teréne. Je pre mňa nepochopiteľné, prečo môj majetok sa stal súčasťou nejakého poľovného revíru, a ja ako vlastník pozemku, čo platím dane nemôžem do tohto procesu zasahovať. Je zaujímavé, že keď sa vytvára poľovný revír, vtedy lesný úrad od poľovného združenia geometrický plán nevyžaduje. A viem aj, prečo je tomu tak. Zbohatlíci, veľmi radi poľujú na cudzích pozemkoch a neradi platia. Jednoducho povedané, poľovnícka elita je na Slovensku cenená viac, ako vlastnícke práva občanov, ktorí platia dane. Dokedy, budú v tomto štáte ešte platiť tieto nezmyselné zákony? ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
podľa § 4 ods. 7 zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vlastník pozemku, ktorý bol zaradený do poľovného revíru, môže požiadať okresný úrad, pozemkový a lesný odbor o vyhlásenie pozemku za nepoľovnú plochu. Úrad o takejto žiadosti rozhodne do 30 dní, ak je pozemok a) jednoznačne identifikovaný, napríklad geometrickým plánom, b) v teréne zreteľne označený. Z uvedeného vyplýva, že pre vyhlásenie pozemku za nepoľovnú plochu musia byť splnené obe podmienky, uvedené v § 4 ods. 7 zákona o poľovníctve. Pre splnenie podmienky podľa písm. a) je pre identifikáciu pozemku predloženie geometrického plánu len jednou z možností. Napríklad, ak sú hranice predmetného pozemku totožné s hranicami parcely, evidovanej v katastri nehnuteľností, pozemok je jednoznačne identifikovaný uvedením čísla parcely. Takéto vymedzenie je nevyhnutné aj pre potreby jednoznačnej identifikácie pozemku v rozhodnutí o vyhlásení pozemku za nepoľovnú plochu. Rozhodnutie o vyhlásení pozemku za nepoľovnú plochu je podľa položky 39 písm. c) sadzobníka správnych poplatkov, ktorý tvorí prílohu zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov spoplatnené sumou 100 eur, ak je žiadateľ fyzická osoba a 250 eur, ak je žiadateľ právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na podnikanie. Od poplatku podľa tejto položky sú oslobodené rozhodnutia vydávané v záujme ochrany genofondu zveri a vo verejnom záujme. Dôvody oslobodenia posúdi ústredný orgán štátnej správy po predchádzajúcom stanovisku príslušného okresného úradu. K veci začlenenia poľovného pozemku do poľovného revíru uvádzame, že poľovný pozemok sa stáva súčasťou poľovného revíru právoplatnosťou rozhodnutia o uznaní poľovného revíru. Vlastník pozemku sa automaticky, zo zákona, stáva spoluvlastníkom poľovného revíru, z čoho mu vyplýva právo rozhodovať o užívaní poľovného revíru (§ 11 ods. 1 zákona o poľovníctve) a prináleží mu náhrada za užívanie poľovného revíru (§ 15 ods. 1 zákona o poľovníctve). S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 24-02-2014 o 07:56. |
|
|
|