AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 09-01-2012, 18:41   #1
jozef11111
člen

Registrovaný od: Jan 2012
Počiatočné Vážený pán minister!

Vážený pán minister,
chcem sa spýtať - sme Urbárske pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou. Výbor UPS bol zvolený Valným zhromaždením. Ja, ako predseda som bol volený výborom. Podľa zmluvy o založení mandát zanikol celému výboru. Tento výbor bez mandátu ma odvolal z predsedu UPS a zvolil si nového predsedu z členov výboru. Mal ma právo výbor /po zániku mandátu/ odvolať? Po odvolaní z predsedu som ostal členom výboru.
Nový predseda UPS nedokázal zvolať valné zhromaždenie, aby bolo uznášaniaschopné ani v roku 2007,2008,2009,2010,2011.
Podľa Zmluvy o založení môže Valné zhromaždenie zvolať len predseda. Mňa ako posledného predsedu pred zánikom mandátu výboru a 1 členku dozornej rady vyzvali vlastníci s viac ako 1/4 podielov podľa Zmluvy o založení o zvolanie mimoriadneho Valného zhromaždenia. Valné zhromaždenie sme zvolali a bolo uznášaniaschopné. Sme oprávnení zvolať Valné zhromaždenie?
jozef11111 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 18-01-2012, 08:08   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Vážený pán minister!

Pozdravujem Vás,

1.)
Ak výbor spoločenstva stratil mandát (napr. odvolaním alebo uplynutím volebného obdobia alebo funkčného obdobia), tak nemôže ďalej vykonávať svoje funkcie, iba ak by ho valné zhromaždenie poverilo výkonom funkcií výboru do zvolenia nového výboru alebo ak by to vyplývalo zo zmluvy o založení alebo zo stanov spoločenstva.
Zánikom výboru spoločenstva ako orgánu zaniká i členstvo vo výbore spoločenstva, a to vrátane predsedu spoločenstva, keďže podmienkou výkonu funkcie predsedu spoločenstva je jeho členstvo vo výbore (vyplýva to z § 20 ods. a 5 zákona č. 181/1995 Z. z.). Predsedu spoločenstva teda nie je potrebné v takom prípade odvolávať osobitne.

2.)
Spôsob zvolávania valného zhromaždenia zákon výslovne neupravuje a ponecháva jeho úpravu na zmluvu o založení alebo stanovy (§ 17 ods. 4 zákona č. 181/1995 Z. z.). Pre posúdenie platnosti rozhodnutí valného zhromaždenia však nie je podstatné, či jeho zasadnutie zvolala oprávnená osoba alebo neoprávnená osoba. Valné zhromaždenie je najvyšším orgánom spoločenstva a má zvrchované postavenie. Ak sa valné zhromaždenie zišlo a prijalo rozhodnutie v súlade s § 18 a 19 zákona č. 181/1995 Z. z., jeho rozhodnutie je platné.

S pozdravom,

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania