AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 30-09-2008, 19:02   #1
warhol12
člen

Registrovaný od: Sep 2008
Počiatočné vysporiadanie záhradkárskej osady 3

Dobry den,
potreboval by som sa spytat na riesenie problemu s vysporiadanim vlastnickych prav v zahradkovej osade. V ramci restitucii som dostal pozemok pod zahradkou v zahradkarskej osade. Pred rokmi mi uzivatel poslal navrh na odkupenie za smiesnu sumu (ktora nebola ani v sulade so zakonom pre tuto oblast). S uzivatelom sme sa nedohodli na najomnom a on mi ziadne najomne neplatil, postavil si drevenu budu bez stavebneho povolenia a roky sa o zahradu nestaral. Bola mu zaslana ziadost na vypratanie pozemku na ktoru nereagoval. Pri mojom vstupe na pozemok to oznamil na policii ako trestny cin (napriek tomu, ze mam list vlastnictva od pozemku). Policia to uznala pravo na vstup na pozemok a trestne podanie zamietla. Z dobrej vole som uzivatelovi ponukol financnu odmenu za drevenu budu a ovocne stromy na pozemku vo vyske prevysujucej trhovu hodnotu. Uzivatel nekomunikuje, nestara sa o pozemok a ku zjavnej zhode nedojde. Uzivatel a zdruzenie zahradkarov tvrdi, ze postupuje podla 64/1997 z.Z. Avsak mojho pohladu som vsak zmluvny vztah s uzivatelom podla §3 davno ukoncil. Dakujem vopred za nejake navrhnute riesenie. A.
warhol12 je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-10-2008, 08:13   #2
Odbor komunikácie MPSR
člen

Registrovaný od: Dec 2007
Počiatočné Re: vysporiadanie záhradkárskej osady 3

Výška nájomného za užívanie pozemkov sa tvorí dohodou. Jeho minimálnu výšku určuje § 4 zákona č. 64/1997 Z.z. o užívaní pozemkov v zriadených záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim. V prípade sporu, vec rieši súd.
Ako vlastník pozemku máte právo vstupu na Vám vlastnícky patriaci pozemok za prítomnosti užívateľa - záhradkára. Vypovedať nájomný vzťah môžete podľa § 3 ods. 2 cit. zákona. Či bola záhradková osada riadne zriadená a nájomný vzťah exitoval v čase začatia konania podľa cit. zákona pred príslušným Obvodným pozemkovým úradom, posudzuje správny orgán. Prípadné spory trestného charakteru sa netýkajú pôsobnosti MP SR ani správneho orgánu.
Nájomné môžete požadovať tri roky dozadu odo dňa súdneho uplatnenia. Odkúpenie stavieb a porastov rieši § 8 ods. 4 cit. zákona.

S pozdravom

JUDr. Jaroslav PUŠKÁČ
generálny riaditeľ
sekcie legislatívy
Odbor komunikácie MPSR je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania