View Single Post
Starý 21-05-2017, 14:40   #314
Zetor7711
člen

Registrovaný od: Feb 2017
Počiatočné Re: Vyhodnotenie dotácie Mladý Farmár 2016

Citát:
Pôvodne zaslal Misko13
Zetor, tu sa da velmi polemizovat. Osobne som velmi rad, ze tieto kriteria boli nastavene tak, ze neboli subjektivne a teda nezalezalo to od hodnotitela, ako sa vyspi. Toto bolo snad prvy kraj co su eurofondy. Vsetci vieme, ako to na Slovensku chodi. Skor si myslim, ze najväcsi problem je v tom, ze sa hovori, ze vela starych farmarov, ktori uz farmy maju to davalo na svoje deti, ktore polnohospodarstvo v zivote robit nebudu. Ak by sa tomuto zabranilo, tak by mozno bolo peniaze na vsetkych. Dalsia vec je, ze sa podla mna malo najst viac prostriedkov pre mladych farmarov lebo pri tych peniazoch, co tam su su toto len omrvinky.
K niektorym bodovacim kriteriam, ktore si kritizoval. Cielom eurofondov je vyrovnavat regionalne rozdiely, preto tam je aj kriterium o miere nezamestnanosti v danom regione. Takisto vyska standardneho vystupu sa mi zda ok, pretoze je pre spolocnost prinosnejsie, ak sa za rovnaku sumu podporia farmari, ktori dokazu vyprodukovat viac. O kriteriu, ze preco dostavaju viac bodov nezamestnani, tak sa da polemizovat, ale tu tiez chapem tu logiku, ze sa chcu podporit ludia, ktori nepracuju a takato moznost by vedela nastartovat ich podnikanie. Je to tazke nastavit.
Rozhodne je to ale lepsie ako hodnotenie podnikatelskeho zamero. Tam si mozes napisat cokolvek, to su uplne rozpravky. Kto dnes, kto este nema farmu (ale aj ten, kto ju ma) vie povedat, ze ako mu to pojde. Vsetko bude zavisiet, ako zvladne chov a ci bude svoje produkty schopny predavat a to teraz nevies. Navyse mozu prist nepredvidatelne okolnosti, poznam chlapika, co robi trochu so pstrosmi, hovoril mi ze mu to islo a potom zrazu unia pustila jeden rok na trh juhoafricanov a ti dali take ceny, ze vsetci boli v prdeli
Miško13, pozdravujem Ťa ..... uvedomuješ si vôbec ako si v jednom jedinom komentári protirečíš a popieraš svoje vlastné slová ?
Píšeš, že do podnikateľského plánu si môžeš napísať čokoľvek a že sú to len rozprávky.
Z toho usudzujem, že o vypracovaní solídneho a precízneho podnikateľského plánu nemáš ani šajnu a nevieš o tom absolútne nič .... inak by si takú hlúposť napísať nemohol. Ale nečudujem sa Ti. Mnoho mladých farmárov podnikateľský plán jednoducho odstrčili na vedľajšiu koľaj lebo sa hrabali za bodmi. Podnikateľský plán okrem iných dôležitých vecí musí obsahovať štúdiu trhu, analýzu konkurencie, obchodnú koncepciu, marketingový plán, koncepciu rozvoja firmy, SWOT analýzu, kritické faktory úspechu, operatívny marketing, súvahu, hranicu rentability a výpočet nulového bodu, likviditu, rentabilitu nákladov, finančné tabuľky a ďalšie. Ale to Ti zrejme nehorí nič. To sú podstatné veci podnikateľského plánu a môžeš mi veriť, že každá komerčná banka si takýto podnikateľský plán poriadne a precízne preštuduje kým niekomu úver poskytne alebo nie.
Ak si myslíš, že do podnikateľského plánu môžeš napísať čo chceš a sú to podľa Teba iba rozprávky, tak si načisto mimo a o podnikaní nemáš ani poňatia.
Sám píšeš, že kto vie, kto ešte nemá farmu, že ako mu to pôjde a že všetko bude závisieť ako bude vedieť predávať svoje produkty. A práve preto si dobrý podnikateľský plán vyžaduje analýzu trhu, analýzu konkurencie, obchodnú politiku, marketingový plán a ďalšie. Vidíš, nie sú to rozprávky. Na podnikanie sa treba vážne a solídne pripraviť, nie dať agentúre niečo vypracovať lebo mne sa nechce. Lebo ja chcem iba peniaze. Píšeš o nepredvídateľných okolnostiach, ktoré môžu celé podnikanie aj zruinovať ...... Práve preto sa divím ako môže niekto dostať napr. 5 bodov za to, že sľúbi niečo o čom nevie povedať, či sa mu to ja kvôli tým okolnostiam, ktoré aj Ty spomínaš, či sa mu to podarí alebo nie. Body za tie sľuby ho v konečnom dôsledku môžu posunúť na miesto, kde tie financie dostane ..... a presne o tomto to je. Body prideľované za sľuby ( 5 bodov ) a napokon aj body za 2 a viac ročnú lenivosť ( 8 bodov ) sú voči ostatným diskriminačné. Posúvajú takýchto lenivcov a sľubotechny na popredné miesta pre získanie nenávratných finančných prostriedkov z vrecák všetkých daňových poplatníkov. Dobre si to prečítaj, aby si tomu už konečne porozumel .... nie je na tom nič ťažké. Všetci ktorí splnili všetky podmienky výzvy a poctivo si vybehali všetky prílohy po okresných či krajských mestách, investovali čas a peniaze a projekt im nebol vrátený pre nesplnenie podmienok, všetci títo mali mať šancu na plný bodový zisk. Nie hneď na začiatku ich ukrátiť o 10 či 20 bodov iba tak, že nejakú ťuťmák nevie ako urobiť spravodlivé vyhodnotenie projektu. Projekt, resp. výzva bola celoslovenská a nikto nemá právo nikoho diskriminovať podľa toho či je niekde nezamestnanosť taká alebo onaká. Ak to teraz niekto takto vysvetľuje tak sa na tú výzvu nepripravili a nevenovali jej náležitú a dôslednú prípravu. Môj názor.

Naposledy upravil Zetor7711 : 21-05-2017 o 14:43.
Zetor7711 je offline   Odpovedať s citovaním
Sponzorované odkazy