Ako Real Madrid, tak aj MŠK Žilina dostanú za víťazstvo napr. v Lige majstrov 3 body, za remízu 1 bod a za prehru 0 bodov. Je to spravodlivé a nikoho zatiaľ nenapadlo na tom nič meniť. Nikoho ani nenapadlo dať povedzme Realu za víťazstvo 4 body lebo je to slávny Real, lebo je to možno najslávnejší klub na svete. Počtom bodov spravodlivo hodnotíme niečo kladné a pozitívne lebo čím je niečo lepšie a hodnotnejšie, tým viac bodov si to zaslúži. Bodovací systém v tejto výzve však štedro až na 8 bodov ohodnotil neschopnosť. Nepochopiteľné

. Bola pozitívne ohodnotená neschopnosť možno aj lenivosť dva a viac rokov nepracovať

. Schopnosť, šikovnosť aj snaha pracovať bola v tejto výzve ohodnotená na 0 bodov

. Ako k tomu teda príde človek, v tomto prípade mladý farmár, ktorý pracuje, produkuje, odvádza dane a nezaťažuje sociálny systém poberaním sociálnych dávok ? Úrad práce vyradil množstvo nezamestnaných. Tí začnú teraz pracovať ako o dušu

. Poďme ďalej. Bodovací systém v tejto výzve umožnil prideľovať body za sľuby ( !? ). Napr. pridelených 5 bodov za sľub, že bude dosiahnutý štandardný výstup viac ako 25 tisíc €. Niekto teraz môže povedať, ... však budú kontroly. Treba sa však zároveň spýtať kedy budú tie kontroly. Bod 2.8.9 výzvy hovorí o povinnosti preukázania správnej realizácii podnikateľského plánu a skutočne dosiahnutého štandardného výstupu iba pred vyplatením druhej splátky !!! Ak si šikovný nepožiada o ďalších 15 tisíc, kedy bude mať kontrolu na tých 35 tisíc ????? Doslova pikantnosťou tohto bodovacieho systému sú body za vzdelanie. Nikde nie je dokázané ani preukázané, že farmár s vysokoškolským vzdelaním je lepší alebo bude lepší a prinesie viac pre rozvoj vidieka a poľnohospodárstva ako farmár so stredoškolským vzdelaním. Možno iba tu v "Slovakii". Pýtam sa prečo ten rozdiel v možnosti pridelených bodov ? Prečo možno šikovnejší stredoškolsky vzdelaný farmár má diskriminačne o 3 body menej ako VŠ vzdelaný farmár ? Kto si dovoľuje takto triediť a zaraďovať schopnosť a šikovnosť mladých slovenských farmárov ? Na základe tohto a takéhoto bodovacieho systému sú, resp. boli schvalované žiadosti o NFP. Mladý farmár napr. so stredoškolským vzdelaním, ktorý neleňoší a pracuje ... a nebol evidovaný min. 2 roky ako nezamestnaný sa pokojne môže spýtať prečo je takto diskriminovaný. Kto navrhoval takéto bodové hodnotenie a prečo ? Miška z Lazov píše, že pri hodnotení komplexnosti, realizovateľnosti, udržateľnosti, hospodárnosti a efektívnosti sa nedá vylúčiť "obrovský" podiel subjektívneho názoru a tým aj nepodložiteľné rozhodovanie výberovej komisie. S chuti som sa zasmial. Milá Miška, každý projekt, každý dobrý projekt musí mať dobrý veľmi dobrý podnikateľský zámer a v ňom podrobne rozvedené všetky zmienené kritériá. To sú základy podnikateľského plánu a základy podnikania. Nestačí na to 8 či 10 strán. RPIC ( Regionálne poradenské a informačné centrá ) pred časom usporadúvali kurzy a vzdelávali ľudí napr. aj v tom "Ako začať podnikať". Keď som počul istého pána ako prednáša o tejto výzve a "balamutí", že netreba veľký a obšírny podnikateľský plán, poradil by som mu aby si tieto vedomosti doplnil a doučil sa to. Ak bola táto výzva myslená v dobrom a ponúkala mladým farmárom pomoc nemožno jej nič vytýkať. No nad bodovacími kritériami sa úplne zastaví rozum ... Mám pocit, že ten kto ho takto navrhoval a presadzoval, ten by naozaj dal Realu za víťazstvo nie 3 ale 5 bodov. Treba si však uvedomiť, že financie určené pre túto výzvu neposkytuje súkromný podnikateľ ale štát. Cez eurofondy z nášho štátneho rozpočtu a z daní občanov. Preto má verejnosť aj právo vedieť ako bude s nimi naložené .... Bodový systém by mal byť úplne spravodlivý a nemal by nikoho v žiadnom prípade diskriminovať !!! Ak je však a to je môj osobný názor, až 29 bodov diskriminačných ...... tak je to úplne celé zle.