Téma: Nádejný SHR
View Single Post
Starý 01-11-2016, 18:48   #1
Nadejný SHR
člen

Registrovaný od: Nov 2016
Počiatočné Nádejný SHR

Dobrý deň

Vlastním ornú pôdu a TTP vo výmere 8,78 ha v podielovom spoluvlastníctve.
Túto pôdu som získal darom ako aj kúpou od rodinných príslušníkov ktorí mali na ňu uzatvorenú nájomnú zmluvu s agro firmou as.
V roku 2014 som podal žiadosť o navrátenie ornej pôdy, žiadosť som zaslal doporučene poštou o čom mám aj doklad, v októbri 2015 som navštívil spomínanú agro firmu kde mi povedali že moja žiadosť sa stratila. V tom istom mesiaci som podal pôvodnú žiadosť z roku 2014 ako aj novú žiadosť s novonadobudnutými pozemkami. Žiadosti som podal osobne mám potvrdené aj kópie. V októbri 2016 som navštívil spomínanú agro firmu aj s kópiami žiadostí kde som sa informoval o dátume vymerania a navrátenia mojej pôdy.
Žiadne informácie som nedostal nakoľko sa mojimi žiadosťami počas celého roka nikto nezaoberal, a pre istotu si okopírovali moje kópie žiadostí.

Začal som sa touto témou zaoberať a hľadal som informácie na internete a narazil som na zákon č.504/2003 o nájme poľnohospodárskych pozemkov kde som sa dočítal že pokiaľ je platná nájomná zmluva tak sa nedá zrušiť a ak sa skončila bez avizovania zrušenia tak sa predlžuje na dobu 25 rokov.
Ako 44 ročný, nádejný SHR sa pýtam prečo sa tvoria zákony ktoré obmedzujú vlastníka pôdy, k jeho využívaniu?
Pretože ak dodržia tento zákon tak sa dostanem k svojej pôde ako 68 ročný.
Preštudoval som si aj zákon č.140/2015 ktorí tak isto obmedzuje možnosti budúcich nádejných SHR na získanie pôdy pokiaľ ešte pôdu nevlastnia a nepodnikajú v agro sektore.
Zákon mladého farmára sa na mňa nevzťahuje,ako sa stať SHR ak vlastnú pôdu nezískate späť a ostatná pôda je už v nájme veľkých gigantov?

S pozdravom nádejný SHR.
Nadejný SHR je offline   Odpovedať s citovaním