View Single Post
Starý 04-03-2016, 14:06   #1
Pallič
člen

Registrovaný od: Mar 2016
Počiatočné vrátenie a prevzatie pozemku

Dobrý deň.

Prosím o radu.

1.
Podľa zákona č. 504/2003 Z.z. § 12 ods. 4 zákona o nájme ak ide o pozemok, ktorý je užívaný bez nájomnej zmluvy, doručí jeho vlastník užívateľovi pozemku návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. Ak nedôjde k uzatvoreniu nájomnej zmluvy alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemku, je užívateľ pozemku povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody.

Nie je mi jasné z tohto zákona ako sa postupuje keď predmetom sú pozemky s TTP alebo OP ležiaca úhorom ? Berie sa do úvahy na týchto pozemkoch úroda ? Jedná sa o pôdu ktorá je raz ročne kosená prípade zamlčovaná.

2.
Podľa občianskeho zakonníka- zákon č. 40/1964 Zb. §139 ods. 2 O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.

Mám tomu chápať tak že keď mám nájom na presnú polovicu pozemku a žiadam doterajšieho užívateľa na vrátenie pôdy ( ktorú užíva bez nájomnej zmluvy) musím sa s ním ´dohodnúť o vyčlenení mojej časti pôdy ( čiže 1/2 ). Keď sa s ním nedohodnem a túto pôdu mi odmietne vydať tak sa musím obrátiť iba na súd ?

Ďakujem.
Pallič je offline   Odpovedať s citovaním