View Single Post
Starý 27-07-2015, 12:53   #1
ing.mb
člen

Registrovaný od: Mar 2015
Lokalita: Michalovce
Počiatočné RRD - energetický porast

Dobrý deň,
dočítal som sa dezinformácie, ktorými tu zavádzate SK občana a preto mi nedalo nereagovať:

Citujem: "Paulownia tomentosa je rýchlorastúca drevina, ktorá však nie je pôvodnou drevinou na našom území.
Táto drevina nemohla byť zaradená do zoznamu rýchlo rastúcich drevín (RRD) pre účely poskytovania priamych platieb a ani do zoznamu RRD pre poskytovanie podpôr v rámci PRV 2014 – 2020 z dôvodov negatívneho prístupu odborníkov z oblasti na ochranu pôdy. Táto drevina je mohutný strom, s mohutným koreňovým systémom a povoliť jeho pestovanie na ornej pôde je nežiaduce, z dôvodu povinnosti pestovateľa vo vzťahu k spätnej rekultivácii pôdy do pôvodného stavu po 20 rokoch."

1, Paulownia Tomentosa - je vedecký, botanický názov rýchlorastúcej rastliny, do druhu, rodu, čelade, tam patrí nesmierne množstvo týchto rastlín - o ktorom vy vlastne hovorite vo svojej odpovedi ??? Neuvádzate žiadne preukázateľné, presvedčivé dôkazy podložené serióznym výskumom, len sa tu oháňate tvrdeniami o dojmoch pseudoodborníkov = Paulownia pochádza z Číny, tak ako všetky klony Vŕb a prevažnej časti Topoľov, tie majú svoj pôvod aj v Japonsku ... Paulownia je teda tiež nepôvodnou rastlinou, tak ako topole a vŕby, avšak je neimvazívna a jej samotné množenie si vyžaduje ročnú aklimatizáciu v skleníkoch, inač neprežije zimu ...

2, Rekultivácia je bezproblémova (existuje množstvo fréz a iných strojných mechanizmov k tomu určených), nakoľko strom Paulownia, jej tretia generácia, ktorá už bola vyvinutá ako energetická plodina, má veľmi malú korunu a jej koreň má šírku max. 1,7 m a strom vykazuje rastovými vlastnosťami zvýšenú úrodnosť susediacich plodín/kultúr, napr. pšenica má na 1 ha až o 30% vyšší výnos. Koreňový systém Pauownia spevňuje pôdu a preto sa jej pestovanie odporúča do záplavových oblastí, oblastí zosuvu pôd ale aj do oblastí veterných, ako vetrolam. Ďalej môžme hovoriť o jej prínose v oblasti redukcie Carbonu (jej 50 cm list ťažko prirovnať k inému ...) a hlavne o jej medonosnosti - teda aj o významnom ekologickom faktore ...

OTÁZKA: viete mi vysvetliť prečo Paulownia, jej tretia generácia, nie je uvedená na zozname RRD aby bolo možné čerpať dotáciu? Vzhľadom na uvedené skutočnosti?
Poprosím Vás ešte o informáciu, kto a kde na Slovensku sa touto problematikou zaoberá? Rád by som vedel o priebehu výskumu viac, nakoľko plánujem založiť plantáž RRD.

Ďakujem
ing.mb je offline   Odpovedať s citovaním