View Single Post
Starý 11-07-2012, 09:09   #17
Vladko69
člen

Registrovaný od: Feb 2012
Počiatočné Re: Chov vietnamských prasiatok

Citát:
Pôvodne zaslal cico001
dobrý chcem sa ešte spitat treba kanca aj kastrovať alebo nie nesmrdí

Zdravím.. No ja kančekov kastrujem asi vo veku 2 týždne. Veterinár mi vravel že oni na družstve kastrujú už v druhom dni, vraj je to pre prasiatka lepšie, menej bolestivé a lepšie sa im hojí rana. Kastrujem z dôvodu že kančekov chovám spolu s prasničkami tak aby po nich neskákali a či mäso nevykastrovaného kanca smrdí neviem z vlastnej skúsenosti posúdiť. Kamarát zabíjal asi 2 roky starého kanca a vraj mäso nesmrdelo, možno by bolo dobré ho nechať pár mesiacov vymrznúť v mrazničke. Ďalší kamarát zabíjal mladého kančeka možno nemal ani rok a vraj strašne smrdel. Ja som mal chovného kanca starého asi 2 roky mal 3x potomstvo a potom som ho dal vykastrovať. Bolo to trochu komplikované pretože tieto prasiatka sa nedajú uspať z dôvodu anatómie ich uší, sú malé a hrubé ( nevidno na nich žili ) a teda nie je kam pichnúť anestetikum. Kanca teda po zákroku už brava som ešte asi pol roka choval, pribral ešte asi 15 kg a mäso ani masť vôbec nezapáchalo. Ja osobne si myslím ak budete chovať kanca niekoľko rokov a bude pohlavne činný mäso bude pravdepodobne páchnuť. Taktiež nie je dobré zabíjať prasničku v období ruje, v mäse je zvýšený pohlavný hormón a práve to je zdrojom zápachu či už u kancov alebo prasničiek. Takže moja rada znie kančekov kastrovať... čím skôr tým lepšie a určite kompetentnou odborne znalou osobou.. Chovu zdar s pozdravom Vlado.
Vladko69 je offline   Odpovedať s citovaním
Sponzorované odkazy