View Single Post
Starý 16-03-2011, 13:36   #1
Helena Kokolova
člen

Registrovaný od: Mar 2011
Lokalita: Kráľová pri senci
Počiatočné Stavebné pozemky

5. otázka. V roku 1952 kúpil náš predchádzajúci majiteľ pozemok o rozlohe 1014m2 od dvoch vlastníčiek, ktoré rozpredávali jednu veľkú parcelu na stavebné pozemky. Vedľa parcely nášho predchodcu zostal zbytok 540 m2 pre pôvodné dve vlastníčky.
Náš predchodca si dal po kúpe parcely vypracovať geometrický plán, ktorý vlastním a oplotiť pletivovým plotom. Kúpu majetkoprávne vysporiadal a bola riadne zapísaná do katastra nehnuteľností. Nakoľko predchodca bol starší, zdravotný stav mu nedovolil stavať na jeho parcele a preto sa ju po jedenástich rokoch, teda v roku 1963 rozhodol predať. V tomto roku sme ju spoločne kúpili s manželom a majetkovoprávne vysporiadali včítane zápisu do katastra nehnuteľností.
V roku 1962 ďalší sused bývajúci za za zbytkovou parcelou si zbytkovú parcelu o rozlohe 540m2 kúpil od jej dvoch vlastníčok (má na to potvrdenie o zaplatení). Avšak parcelu majetkovoprávne až do roku 1996 vôbec nevysporiadal. Keď sa dozvedel, že náš predchodca predáva stavebnú parcelu posunul jeho pletivový plot v prospech seba. Náš predchodca býval v inom meste a na parcelu často nechodil, takže manipulácia s oplotením bola možná.
Posunutie hranice pozemku zistil, ale na jeho upozornenie sused plot nedal na pôvodnú hranicu. Ja s manželom sme susedovcov tiež upozornili a oni nás odbili slovami, že pri novom oplocovaní sa všetko dorieši. S manželom sme stavali rodinný dom svojpomocne a ťažkých podmienok.

Sused zomrel a do jeho domu sa nasťahovali jeho právni nástupcovia
s ktorými nebola možná žiadna dohoda aj keď privolaný geodet mi dal za
pravdu a meral za ich prítomnosti. V roku 1990 sme nehnuteľnosť (rodinný
dom so záhradou) darovali dcére a majetkovoprávne vysporiadali. Parcela
kúpená v roku 1963 bola na katastri stále vedená do roku 1990 v rozlohe 1014 m2 ako vlastníctva mňa a manžela.Pacela bola na dcéru zapísaná už podľa mapovania parciel katastrálnym úradom. Teda už nie o rozlohe 1014m2, ale o rozlohe už zmenenej v dôsledku rekonštrukcie štátnej cesty, kde jej vyrovnávaním sa ôsmym majiteľom predzáhradiek zmenila - zväčšila rozloha ich pozemkov. Toto však s posunom v zadnej časti našej záhrady nemá nič spoločné.

Nakoľko nebola možná žiadna dohoda v roku 1993, t.j. tri roky po darovaní nehnuteľnosti dcére a po neúspešnom riešení na mestskom úrade a jeho odporúčaní obrátiť sa na súd, podala moja dcéra v tomto roku žalobu na ochranu vlastníckych práv. V tomto roku sme zistili, že zbytková parcela 540m2 je stále vedená ako vlastníctvo pôvodných vlastníčok a susedovci si ju majetkovoprávne nikdy nevysporiadali.

Právni nástupcovia suseda si všetky nehnuteľnosti a to nielen parcelu vedľa našej parcely usporiadali až v roku 1996. Dovtedy boli vedené na pôvodné dve vlastníčky, ktoré dávno zomreli.

Prosím o radu či môže sused získať časť mojej parcely vydržaním podľa
§ 134 Občianskeho zákoknníka, ktorým sa mi vyhráža. Súdny spor od r. 1993, kedy bola podaná žaloba nie je vďaka prieťahom na súde ukončený doteraz.

Meranie vykonali traja znalci určený súdom, nakoľko susedovci nie sú
spokojní ani s jedným meraním, pretože každý znalec dal posudok o zabratí našej parcely.

Prípadný dotaz k nejasnosti môjho dotazu môžem zodpovedať telefonicky alebo na mailovej adrese [email protected].

Prosím neuverejňovať moje meno a mesto. Keďže nemám skúsenosti
s dotazom cestou Vášho denníka, prosím o odpoveď, kedy bude zverejnená odpoveď na môj dotaz.

Za vybavenie vopred ďakujem!
Božena Široká v.r.
Helena Kokolova je offline   Odpovedať s citovaním