View Single Post
Starý 10-05-2010, 21:36   #3
ceritko
člen

Registrovaný od: Feb 2010
Lokalita: Priepasné
Počiatočné Re: Starostlivost o ovce a kozy

Citát:
Pôvodne zaslal _stanislav_
Zdravim,

potreboval by som poradit, ake plemeno oviec alebo koz mam vybrat, a ci vobec. Mam volny pozemok so stajnou a zvazujem tam chovat ovce alebo kozy. Kedze som uplny laik co sa tyka chovatelstva, ocenim kazdu radu. Hlavne ma zaujima narocnost (cas) a potrebna starostlivost o zvierata, kedze cez tyzden som pracovne prec a cas mam len cez vikendy, aj to malo.

Tu su moje poziadavky:
Ovce / kozy chcem primarne aby spasali travu / male kricky
Idealne plemeno typu 'partizan' ktore si vyzaduje minimalnu starostlivost
Zvierata nechcem na mlieko, moze byt vlna a maso

V prvom rade ma zaujima narocnost a starostlivost o ovce a kozy.
Ako casto sa treba o ne starat? Denne? Staci iba raz za tyzden?
Co vsetko starostlivost o ovcu / kozu obnasa?
Dufam ze tie plemena na maso a vlnu netreba dojit ;o)
Treba zvierata prikrmovat cez rok? Cim? Ako casto?

Co im treba davat cez rok? Iba vodu?
Co v zime? Seno / vodu?

Rozmyslal som o troch kusoch ovce alebo kozy na zaciatok. Popripade i ovce i kozy spolu, kazda po dva kusy, kedze ak sa nemylim, kozy zozeru i tie kricky, zatial co ovce nie.

Spracovat by som chcel vlnu, kozu a maso.

Kedy je vyhodne predat zvierata? Vykupuje ich niekto? Spracovava ich niekto?

Idealne by som mal zaujem o kupu zvierat od chovatela v okoli Noveho Mesta nad Vahom, ktory mi zvierata i dovezie. Pred zimou by som mu ich predal naspat, popripade by mi poradil kde dat zvierata spracovat na maso / kozu / vlnu, tak aby som s tym mal minimum starosti a nemusel sa o ne starat v zime.

Takze ak je tu nejaky skuseny chovatel, poprosim o radu, ci ovce, ci skor kozy, ake plemeno a ci vobec si mam dane zvierata zadovazit, ak nebudem mat cas sa o ne denne starat.

Akekolvekl odkazy a informacie o chove oviec / koz su vitane. Popripade i odporucanie na nejaku dobru literaturu.

Dakujem.

Poznam chovatela z farmy Etelka - Prasnik, urcite najdete u neho odpovede..ma aj www.etelka.sk, navstevuje seminare a je urcite nezavisly a uprimny chovatel, co sa rozumie.. skuste sa informovat tam. Ak nie, poznam vynikajuceho masiara z Priepasneho...sam som hladal takeho, co nehrabe iba pre seba :-)..napiste mi kontakt na vas..ak veci a ohrady pre pasenie, bol som spokojny s vyrobkami Patura www.patura.sk.. pekny vecer
ceritko je offline   Odpovedať s citovaním
Sponzorované odkazy