View Single Post
Starý 10-03-2009, 17:04   #1
1cilik
člen

Registrovaný od: Mar 2009
Počiatočné Nájomné zmluvy

V jeseni som sa rozhodol, že budem podnikať v poľnohospodárstve. Začal som oslovovať vlastníkov TTP v našom katastri s tým, že si prenájmem od 1.1.2009 od nich podiely pôdy, keďže u nás je veľká rozdrobenosť parciel, za primerané nájomné a budem chovať ovce a kozy. Zároveň som sa poradil na pozemkovom úrade a tam mi povedali, aby som si rozdrobenosť pozemkov poriešil dohodou s terajším veľkopodnikateľom u nás, aby sme si vyčlenili parcely KN C a dohodli sa na obrábaní pôdnych blokov a čerpaní dotácií. Samozrejme každý z nás by sa staral o dohodnuté parcely KN C v zmysle zákona o ochrane poľnohospodárskej pôdy. Ale po mojom telefonáte s veľkopodnikateľom som zostal zaskočený. Že on sa so mnou nemá o čom dohadovať, je to môj problém, že som začal fungovať ako SHR a pod a nemá záujem o žiadnu dohodu. Že on má do konca roka 2009 eviromentálny program, a nepustí mi žiadne pozemky. Ja sa pýtam :
1. ako to, že začal s enviromentálnym programom, keď nemal urobené dohody so všetkými vlastníkmi TTP ( ja mám dohody na 40 ha s 57 vlastníkmi z celkovej výmery TTP v katastri 378 ha ) a o pozemky sa samozrejme ani poriadne nestará a sú mu štedro vyplácané dotácie.
2. ako mám postupovať, aby som mohol v tomto roku fungovať, keďže nájomné zmluvy mám podpísané, nájom musím platiť, ale na platby na plochy a znevýhodnenú oblasť nebudem mať nárok, aj keď mám platné nájomné zmluvy na rozdiel od terajšieho "čerpateľa" dotácií.
3. ako majú začať fungovať SHR, ktorí zareagujú na výzvu ministra o podpore vidieka formou obhospodarovania plôch pasením oviec a nie iba živením sa čerpaním dotácií za vozenie sa na traktoroch, keď na plochy si zasadli veľké firmy a malým SHR neostalo nič
1cilik je offline   Odpovedať s citovaním