View Single Post
Starý 10-05-2006, 16:21   #1
Ing.Jaroslav Miklo

Počiatočné zastavenie trhu z pôdou

Vážený pán minister

Som si vedomý toho že tento príspevok nebude schvaľovať 90 % podnikov poľnohospodárskej prvovýroby.Napriek tomu som sa rozhodol Vám napísať niekoľko slov o situácii s predajom pôdy.
V zmysle zákona je možné poskytnúť priame platby za obhospodarovanie pôdy vtedy, ak je zmluva o prenájme tejto pôdy uzatvorená na, minimálne 5 rokov. Lenže v podstate všetky spoločnosti ktoré majú v prenájme pôdu uzatvorili zmluvu o nájme pôdy na dobu 10 - 15 rokov s možnosťou vypovedania tejto zmluvy na ďalšie, najmemej 2 roky. Týmto spôsobom bol vlatník pôdy niekedy aj z nevedomosti / nakoľko sa jednalo prevažne o starších ľudí / uplne vylúčený na dobu 10 až 20 rokov s disponovaným so svojim majetkov - pôdou, ktorú veľmi ťažko nadobudol a za ktorú dostáva niekedy aj nič, preto že to povoľuje zákon a inokedy možno aj 300 Sk/ha.
Toto rozhodnutie nápísať Vám,ma podnietila skutočnosť, že pracujem na podniku ktorý sa nákupom pôdy v našom okrese zaoberá a ponúk na predaj sa neustále zvyšuje. Žial majiteľov pôdy veľmi sklameme tým že pôdu v dôsledku takehoto pe ních nevýhodného prenajmu nekúpime a po tom keď im oznámime čo v tejto zmluve vlastne popdpísali odchádzajú od nás sklamaní veľmi rotrpčení.
Preto sa Vás pýtam pán minister čo je možné podľa Vás pre takto, dá sa povedať, oklamaných starších ľudí - vlatníkov pôdy - v čo najkratšom čase urobiť, aby sa skutočný trh s pôdou mohol rozbehnúť a tým niekoľko tisícom vlastníkov pôdy ktorí sa dali takto dobehnúť, aspoň s časti vykompenzovať tento legislatyvný nepodarok.
Záverom mi nedá poznamenať a prepáčte mi,že mám taký názor, ale celý tento proces mi hodne pripomína tie neslávne spoločnosti BMG INVEST a HORIZONT

S pozdravom !
  Odpovedať s citovaním