View Single Post
Starý 26-03-2004, 07:59   #4
Milan Lichy

Počiatočné Re: chce minister vedome porusit zakon?

Dobry den,
povodne som mal zato, ze reagovat na otazku smutneho lesnika mne reagovat neprinalezi. Cakam skor na informacie zo strany s MP SR. Dovolim si vsak zhrnut to, co o tejto veci viem.
Situacia dnes v statnej prispevkovej organizacii Lesoprojekt Zvolen, zriadenej MP SR, je nasledovna:
k dispozicii je NR SR schvalenych 75 mil. (priprava a rozpracovanie lesnych hospodarskych planov podla platneho harmonogramu obnov - len 129,2 tis. zo 188,2 tis. ha vymery lesneho podneho fondu, nie su financne zabezpecene ulohy pripravy a rozpracovania LHP na vymere 59,0 tis. ha, nie je zabezpecene financovanie úloh, tykajucich sa tematickeho statneho mapoveho diela s obsahom lesneho hospodarstva, informatiky a metodickeho riadenia, spolu s cinnostami pre statnu spravu),
iny zdroj financii MP SR zatial zrejme nenaslo,
od 1.6. ma Lesoprojekt prejst na statnu pokladnicu,
od aprila 2004 prechadzaju zamestnanci na 6 hod. pracovny cas,
zacalo sa postupne prepustanie zamestnancov (pri 75 mil. ma byt prepustenych do 200 zamestnancov, dnes je stav 367, v roku 1990 bolo 709 zamestnancov).
Celkova potreba financovania verejnoprospesnych cinnosti na rok 2004 bola vedenim uvadzana vo vyske 133,9 mil.Vlani bol rozpocet 123,5 mil., teraz je vlastne o 48,5 mil., t.j. 40% menej ako vlani.
Min. potreba dofinancovania je vo vyske okolo 40 mil.
Iny sposob financovania nie je pripraveny legislativne, ani technicky. Priprava na iny system sa zanedbala. Nie je schvaleny novy zakon o lesoch, ani pripaveny navrh na transformaciu. Mozem mat vyhrady voci terajsiemu systemu vykonavania hospodarskej upravy lesov. Takymto sposobom sa vsak na nejaky novy postup nabieha velmi zle. Moze dojst skor ku kolapsu systemu, ktory sa potom lieci spotrebou dalsich prostriedkov, casu i dusevnej energie. Pracujem v tejto firme uz 19 rokov, najma praca v terene je tazka a narocna.
Lesne hopodarske plany potrebovali uz uhorski krali, aby zabezpecili trvaly prisun dreva napr.: pre bansku komoru (zachovanie lesov regulovanou tazbou a zalesnovanim), dnes je prioritou funkcne integrovane lesne hospodarstvo, trvalo udrzatelne obhospodarovanie lesov. Nasa profesia v minulosti bola a myslim si ze aj je v lesnictve pojmom. Viem, ze su veci, ktore mozno este vylepsit, ale domnievam sa, ze Lesoprojekt naozaj poskytuje statu velke sluzby a za male peniaze (v CR obdobna institucia ma 160 mil. Kc, mimo financii na lesne hospodarske plany, ktore vyhotovuju ine firmy za cenu 350 - 400 Kc na 1 ha a prispieva na ne stat).
Verim, ze pan minister nam odpovie a vysvetli nam riesenie tejto situacie, aby lesnici neboli smutni.
Dakujem za porozumenie. Vsetko dobre. Ing. Milan Lichy.
  Odpovedať s citovaním