Téma: klam
View Single Post
Starý 16-01-2004, 08:29   #4
Zsolt Simon

Počiatočné Re: klam

Vážený pisatež,

nie som vôbec presvedčený o tom, že by som niekedy klamal, a už vôbec nie v otázkach o ktorých píšete. Máte pravdu v jednom, kríza na trhu s ošípanými skutočne bola a na jej zmiernenie som nariadil tesne pred vianočnými sviatkami vypísať verejno-obchodnú súťaž, ktorou MP SR pomohlo požnohospodárom udržať ceny ošípaných.
Čo sa týka podpory chovu ošípaných v EÚ (ktorú samozrejme preberáme), dovožte aby som vás informoval, že má viacero foriem. A to:
Podporovatežné investície (cez náš bývalý SAPARD), ktoré predstavujú:
- zlepšenie, rekonštrukciu a výstavbu objektov,
- modernizáciu a nákup technologických zariadení v chove ošípaných,
ďalej je to štátna pomoc poskytovaná:
- uznanej chovatežskej organizácii na úhradu administratívnych nákladov spojených so založením a vedením plemennej knihy až do výšky 100 %
- testy zamerané na odhad plemennej hodnoty a kontroly úžitkovosti (bod 15 dokumentu 2000/K-28/02)
- na chov plemenníka s vysokou plemennou hodnotou registrovaného v plemennej knihe do výšky 30% nákladov
- na kompenzáciu škôd (bod 11 dokumentu 2000/K-28/02)
a) spôsobenú chorobami
b) prírodnými katastrofami a výnimočnými okolnosťami
c) spôsobené počasím
V EÚ sa ďalej podporuje v sektore „súkromné skladovanie mäsa“ aj obchod s tretími krajinami pri splnení podmienok licenčnej politiky (vývozné povolenia), uchádzač však musí preukázať 12 mesačnú históriu aktívnej obchodnej činnosti.
Okrem opatrení v rámci obchodu s tretími krajinami existujú v komodite bravčového mäsa dve formy zásahu do trhu, v prípade hrozby poklesu trhovej ceny a narušenia trhovej stability. A to:
- pomoc na súkromné skladovanie
- štátny intervenčný nákup
Predpokladom pre intervenčné opatrenia je určenie základnej ceny bravčového mäsa, ktorá je stanovená pre celé spoločenstvo, pričom nie je záväzná pre realizáciu dodávatežsko-odberatežských vzťahov, ale slúži ako orientačná cena pre spustenie intervenčných opatrení.
Základná cena za jatočné tela ošípaných štandardnej kvality podža systému SEUROP je 1509,39 eur za tonu

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
  Odpovedať s citovaním