View Single Post
Starý 07-03-2003, 21:43   #1
Ing. Rastislav Jakuš, PhD

Počiatočné Neefektívne využivanie prostriedkov na ochranu lesa v Lesoch SR II.

Vážený pán minister,

Vzhžadom k tomu že sa situácia okolo Štátnych lesov SR za zdramatizovala rozhodol som sa doplniť môj príspevok a tým podporiť potrebné reformy v tejto organizácii.
Vyjadrujem sa len k problematike ochrany lesa ktorou sa zaoberám. Moju odbornosť môžem doložiť vzdelaním, praktickými výsledkami ozdravných opatrení, publikáciami v medzinárodne uznávaných časopisoch, viacerými zahraničnými strážami, koordináciou a riešením viacerých európskych na národných projektov v ochrane lesa.
Podža môjho názoru došlo v Štátnych lesoch SR viacerým javom, ktoré možno označiť ako netransparentné obstarávanie tovarov a služieb alebo netransparentné hospodárenie. Neviem posúdiť či ide o neodbornosť (neprofesionalitu) niektorých riadiacich pracovníkov Lesov SR alebo rozkrádanie, korupciu alebo klientelizmus. Pravdepodobne je to už predmetom prešetrovania políciou. Týmito prípadmi došlo k poškodeniu Štátnych lesov SR alebo ministerstva pôdohospodárstva pravdepodobne o milióny korún.

Ide o nasledovné prípady:

1) Netransparentný nákup feromónových prípravkov:

O tomto prípade som Vás informoval v predchádzajúcom príspevku. Zhrniem to nasledovne. Lesy SR nakupovali drahé zahraničné feromónové prípravky, zatiaž čo na trhu existovali a existujú domáce ekonomický efektívnejšie feromónové prípravky. Tým došlo k poškodeniu Lesov SR.

2) Neodberné vykonané alebo fingované ozdravné opatrenia v Nízkych Tatrách:

- Lesy SR používali prostriedky na ozdravné opatrenia v relatívne zdravých porastoch v Nízkych Tatrách aj napriek tomu že neboli vykonané vśetky potrebné opatrenia v silne odumierajúcich porastoch na Orave, Kysuciach a Spiši.

- Častou vykonaných ozdravných opatrení došlo k silnému poškodeniu ekologickej stability lesných porastov, k zníženiu ich biodiverzity a ohrozeniu zákonom chránených živočíchov.

- Vykonanými opatreniami sa narušili procesy prirodzenej obnovy lesných porastov a tým vznikajú zvýšené náklady na ich zalesňovanie.

Uvedené fakty môžem potvrdiť poznatkami v odbornej domácej a zahraničnej literatúre alebo ukázať v teréne.

Podporujem reformy v Lesoch SR a dúfam, riadiacich pracovníkov ktorý spôsobili súčastný katastrofálny stav v Lesoch SR nahradia čestný lesníci a profesionáli.
Na záver však podotýkam že si myslím že štátne lesy môžu po reforme plniť všetky funkcie ktoré od nich vyžaduje spoločnosť. Niektoré kroky ministerstva vśak vyzerajú ako príprava na ich privatizáciu. Dúfam, že to je len nedostatok komunikácie s verejnosťou a Lesy SR ostanú vo vlastníctve štátu.

Lesu Zdar,

Ing. Rastislav Jakuš, PhD.
  Odpovedať s citovaním