Re: Prečo ministerstvo podporuje likvidáciu chovu koní na Slovensku
Vážený pán Rozenberg,
mrzia ma Vaše príkre slová na adresu ministerstva pôdohospodárstva a obvinenia, že likviduje chov koní na Slovensku.
Bol by som rád, keby ste Vy, aj pán Svoboda, prijali moje pozvanie na osobné stretnutie na pôde odboru živočíšnych komodít, kde podža Vašich slov na referáte chovu koní pracujú nekompetentní a zlomysežní pracovníci.
Na Slovensku sa v súčasnosti chová asi 9 500 koní. Ich chov prešiel v poslednom období výraznou transformáciou, keď až na malé výnimky väčšina chovov prešla zo štátneho na súkromný spôsob vlastníctva. Chov koní má všade vo svete rozmanité funkcie, no predovšetkým figuruje ako nadstavba požnohospodárstva, ako obraz jeho úrovne a aj úrovne celkovej vyspelosti a ekonomiky štátu.
Vaše tvrdenie o nízkych vstupných a personálnych nákladoch v chove koní sa neopiera o fakty, pretože náklady v chove koní na Slovensku určite nemožno považovať za nízke. Dovožte, aby som Vám oponoval aj v prípade rozpadu zemských žrebčínov. Zapríčinili ich predovšetkým ich transparentní majitelia, ktorí žrebčíny získali v privatizácii. Na stav, ktorý vznikol napr. v Žrebčíne Motešice sa kompetentní pracovníci MP SR snažili upozorniť aj Fond národného majetku, ktorý bol vlastníkom istého balíka akcií v tejto spoločnosti. K riešeniu zo strany FNM však neprišlo.
Neviem, čo máte na mysli pod likvidáciou génovej rezervy furiosa a noniusa. Ak myslíte vyňatie týchto dvoch plemien zo štátnej podpory na zachovanie ohrozených druhov a plemien hospodárskych zvierat v pripravovanom dotačnom výnose pre rok 2003, tak s takýmto hodnotením rozhodne nemôžem súhlasiť. MP SR vo výnose na tento rok vytvorilo nový dotačný titul, podža ktorého budú mať chovatelia týchto dvoch plemien oproti chovatežom iných plemien nárok na zvýšenú štátnu pomoc.
Vežmi odvážne sú Vaše tvrdenia, že v Národnom žrebčíne v Topožčiankach dochádza k bastardizácii polokrvného chovu. Chcem Vás iba upozorniť, že Národný žrebčín chová stádo plemena Slovenský teplokrvník. Ak za bastardizáciu možno pokladať kríženie, tak toto sa podža vopred pripraveného a schváleného plánu v chove Národného žrebčína uskutočňuje. Výsledkom konania, ktoré Vy označujete za bastardizáciu, sú chovatežské úspechy, ktoré uznáva celá Európa.
Chcem Vám tiež odpovedať na otázku, prečo Zväz chovatežov koní na Slovensku nefiguruje ako spoluurčujúci subjekt v rámci výkonnostnej testácie v návrhu dotačného výnosu na rok 2003. Dôvodom pre takýto návrh bola nečinnosť ZCHKS na úseku vyhodnocovania testácie výkonnosti koní pre potreby chovatežov, napr. hodnotenia plemenníkov podža výkonnosti potomstva, atď.
Dovolím si oponovať aj Vášmu tvrdeniu, že Slovenskej jazdeckej federácii o podporu chovu koní na Slovensku vôbec nejde. Sme toho názoru, že na Slovensku zatiaž nie je vytvorená taká situácia, aby mohol ZCHKS určovať podmienky v usporadúvaní jazdeckých súťaží.
S pozdravom
Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR
|