Re: Neduhy v naon slovenskom agrosvete
Vážený pán Ing. Dacej,
dal som prešetriť Vaše opakované sťažnosti na Regionálny odbor MP SR v Humennom a to na základe podkladov, dostupných na ministerstve, na regionálnom odbore i z Vašich osobných vyjadrení pri návšteve na odbore kontroly MP SR. Chcel by som Vás informovať o výsledku tejto osobitnej kontroly.
Vašu námietku o nedostatočnom poskytovaní informácií na RO MP SR v Humennom nemôžem akceptovať, pretože 24.1.2002 zorganizoval regionálny odbor pre podnikatežov v požnohospodárstve poradu o podmienkach a spôsoboch poskytovania dotácií, na ktorej sa podža prezenčnej listiny zúčastnil aj Váš zástupca – Ing. Pavol Gábor. Obdobným spôsobom budú pracovníci regionálneho odboru postupovať aj začiatkom budúceho roka.
Dovožte, aby som Vás informoval, že v roku 2002 sa na RO MP SR v Humennom uskutočnilo 11 kontrol, zameraných na správnosť poskytovania dotácií, z toho 7 vykonala SFK v Košiciach, 3 zamestnanci MP SR a 1 kontrolu zamestnanci RO MP SR v Prešove. Musím konštatovať, že ani jedna z kontrol nezistila nedostatky v práci regionálneho odboru.
Z prešetrenia vyplýva, že Vaše požiadavky nemajú oporu v dotačných výnosoch MP SR, ani v zákone o požnohospodárstve č. 240/1998 Z.z. Priznanie výnimiek, ktoré žiadate, by bolo aj v rozpore so zákonom č. 303/1995 o rozpočtových pravidlách.
Treba si uvedomiť, že podmienky pre poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu platia pre všetkých podnikatežov hospodáriacich na pôde v SR bez výnimky. Iste uznáte, že platnú legislatívu nemožno prispôsobovať želaniu jednotlivých žiadatežov. Ak subjekt neplní podmienku zaťaženosti VDJ na TTP, nemožno mu v zmysle platnej legislatívy udeliť výnimku. Priznanie dotácií len za pomernú časť výmery TPP, na ktorú plní VDJ, nie je možné. Takéto konanie pracovníkov regionálneho odboru by kontrolný orgán klasifikoval ako subvenčný podvod v zmysle Trestného zákona.
Som presvedčený, vážený pán Dacej, že takéto konanie je z Vašej strany kontraproduktívne. Odporúčam Vám dôkladne sa oboznámiť s dotačnými pravidlami na rok 2003, ktoré budú v rámci medzirezortného pripomienkového konania uverejnené aj na internetovej stránke ministerstva a pri žiadostiach o poskytnutie dotácií sa nimi dôsledne riadiť.
S pozdravom
Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR
|