![]() |
Právo na úžívanie pôdy
Dobrý deň prajem,
patrím do skupiny malých poľnohospodárskych subjektov. V minulom roku som sa dohodol s niektorými vlastníkmi pôdy na prenájme pôdy v ich vlastníctve. K 30.9.2008 sme podali výpoveď z nájmu poľnohospodárskemu družstvu, k 1.10.2009 som mal mať tú pôdu v užívaní ja. Pri žiadosti o vydanie pôdy nastali komplikácie. V zákone sa hovorí, že predchádzajúci a nový nájomca sa musia dohodnúť kde sa daná pôda vyčlení (keďže ide o náhradné vydanie pôdy), nehovorí sa tam však už nič o tom, ak sa nedohodnú. Poľnohospodárske družstvo mi pôdu chcelo vydať rozdelenú na viacero častí na miestach chotára, ktoré sú neprístupné (družstevníci nechali poľné cesty zarásť a vytvorili si nové cez svoje parcely). S týmto som nesúhlasil a dodnes nemám nijaké písomné stanovisko z poľnohospodárskeho družstva. Len ústne mi predseda oznámil že mi tú pôdu nevydajú. Pritom ju užívajú bezprávne, nájomné zmluvy s vlastníkmi mám podpísané ja. Ako ďalej postupovať? |
Re: Právo na úžívanie pôdy
Zákon č. 504/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov v § 12a upravuje vrátenie a prevzatie pozemkov, ktoré nie sú prístupné alebo ich nemožno racionálne užívať. Doterajší nájomca je povinný uzatvoriť s vlastníkom – doterajším prenajímateľom na základe jeho písomnej žiadosti podnájomnú zmluvu k pozemkom, ktoré má prenajaté podľa tohto zákona, a to v primeranej výmere a bonite.
Nájomca je povinný uzatvoriť s doterajším prenajímateľom podnájomnú zmluvu za podmienok a na dobu, na ktorú má pozemky prenajaté od ich vlastníka alebo nájomcu. Ak si nájomca neplní povinnosť uzavrieť s doterajším prenajímateľom podnájomnú zmluvu do 90 dní od podania žiadosti, oznámi to doterajší prenajímateľ obvodnému pozemkovému úradu. Postup konania stanovuje § 12a ods. 5 až 9 zákona č. 504/2003 Z.z. Odporúčame Vám obrátiť sa na miestne príslušný správny orgán – obvodný pozemkový úrad. S pozdravom JUDr. Jaroslav Puškáč generálny riaditeľ sekcie legislatívy |
| Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +1 hodiny. Teraz je 16:31. |
Fórum používa : vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006 Agroinštitút Nitra, š.p..